ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Російський відеофейк: як в соцмережах намагаються дискредитувати нову міністерку захисту довкілля Світлану Гринчук

Після призначення Світлани Гринчук міністеркою захисту довкілля та природних ресурсів України, соцмережі наповнилися фейковими відео, де її намагаються дискредитувати. На одному з таких відео ми бачимо жінку на шкільній лінійці, яка випиває рідину з браслета, її видають за пані Гринчук. Насправді ж це відео не має жодного відношення до новобраної міністерки. Як з'ясувалось, на ньому зображені російські батьки. Всі деталі читайте в нашому матеріалі.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

5 вересня Верховна Рада України підтримала призначення Світлани Гринчук на посаду міністерки захисту довкілля та природних ресурсів України. Цього ж дня на сайтах-сміттярках і фейсбук сторінках з’явилися фейки про неї.

Так, в одному з новостворених відеофейків невідому особу, яка на святі Першого дзвоника випиває якусь рідину з браслета на руці та пританцьовує, намагаються видати за Світлану Гринчук.
“2 вересня вона бухає на лінійці в школі, а 5 вересня вже призначена міністром. Ось як потрібно працювати. ЗЕЛЕНИЙ ЛІФТ”, – пишуть фейкороби.
 
 

Насправді цей ролик не має жодного відношення не лише до Світлани Гринчук, а й до України взагалі. В кадрі ми бачимо... росіян!

Відео на тік-ток сторінку "takataka301 Тетьяна Ларина" завантажили 4 вересня, воно вже зібрало майже 10 мільйонів переглядів. Сторінку веде людина російського походження (хоч і проживає, ймовірно, в Латвії), адже в усіх відео прослідковується совіцько-російський контекст.

Якщо уважно придивитися до деталей цього ролику, то можна помітити, що батьки школярів тримають в руках пакунки з написом “набор первоклассника”.

Нам вдалося ідентифікувати цей “набір”, його повна назва: “Набор первоклассника №1 School Шустрики” і виготовляють його саме на так званій росії.

Ми також знайшли на сайті з канцелярським приладдям штрих-код цього виробу, він починається з цифр 468. Нагадаємо, що російські товари виготовляються під кодом 460-469.

На жаль, чимало українських користувачів соцмереж не зважають на такі дрібні, але красномовні деталі. Натомість дуже легко ведуться на російські фейки, особливо якщо вони збігаються з їхніми політичними вподобаннями small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01