ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Роспропаганда бреше про чорних трансплантологів у ЗСУ

Російські пропагандисти використали сюжет українських новин для створення фейку про «чорних трансплантологів», які розпродують органи українських військовослужбовців. Ми переглянули цей сюжет і засвідчуємо — фейк побудовано на вирваних із контексту фразах та замовчуванні іншої інформації. Насправді в сюжеті йдеться про інше. Про те, як саме побудована російська брехня — читайте далі.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Ліричний підступ

На відміну від багатьох інших фактчекерів, ми намагаємося спростовувати ті фейки, які потрапили в український інформаційний простір. Бо якщо їх озвучили лише на російських сайтах-сміттярках або пропанадистських телепрограмах, наше спростування стане саме тим джерелом, звідки українці про них дізнаються. Сьогодні вирішили спрацювати на випередження, бо бачимо, як підхопили це телеграм-канали, куди нерідко заходять наші люди.

Про що брешуть?

Нещодавно на каналі «Салавйов LIVE» автор і ведучий програми «Той, хто вижив» пропагандист Алєксандр Сємєнченка спробував залякати військовослужбовців Збройних сил України. Він заявив, що їхні тіла розберуть на органи:

«Весеушнікі, што вас ждьот, ваша судьба, чьорнийе трансплантолаґі, ваше тєла стоіт палтора мілліона долларав», — відео цієї цитати наводимо в коментарях.

При цьому він послався на сюжет Телевізійної служби новин, мовляв, «інаґда, знаєтє, даже па украінскаму тєлєвідєнію показивают правду». Далі увімкнув ролик і заходився переповідати подробиці розслідування журналістів про смерть 38-річного хірурга та військовослужбовця Олега Бенци з Тернополя, “якому після смерті вирізали всі органи”.
 

Де правда

Таке розслідування дійсно існує. Його провела Ірина Коваленко, журналістка каналу 1+1. Але російські пропагандисти замовчують важливі деталі, від яких залежить усе сприйняття трагедії й після яких фейк про чорних трансплантологів розсипається в друзки.

Сюжет із назвою «Захоронений злочин» вийшов 17 жовтня 2021 року, тобто задовго до повномасштабного вторгнення. 

Якщо коротко, Олег Бенца звернувся до лікарів, бо йому ставало все гірше. Там чоловікові діагностували гострий панкреатит, запалення підшлункової залози. А потім він раптово помер. Офіційна причина — гострий панкреатит, блискавичний перебіг.

На думку матері Олега Анни, сина залікували до смерті. Тому вона звернулася в поліцію. Судово-медична експертиза встановила окремі порушення лікарів. А ексгумація тіла розкрила разючі подробиці: діафрагма – зі слідами втручання, не було кишківника, шлунка, підшлункової залози, селезінки, частини печінки (а це далеко не всі, як було заявлено пропагандистом, органи).

Саме ці органи вражає панкреатит і це, за словами розслідувачки, свідчить про те, що лікарі намагалися приховати свої порушення.

І далі ключові слова. Журналістка наголошує, що “жодного натяку на “чорних трансплантологів” немає, оскільки всі ці органи НЕ пересаджують”. Але саме цей епізод російський пропагандист обрізає. Його глядачі цього не почують.

Важливо: ми не перевіряємо достовірність розслідування, яке вийшло на ТСН. А лише звіряємо сказане на каналі «Салавйов LIVE» з українським сюжетом. Як ми на початку писали, Алєксандр Сємєнченка стверджує, що «даже па украінскаму тєлєвідєнію показивают правду». Тобто він вірить сюжету. А коли так, він мав би вірити і тому, що «всі ці органі НЕ пересаджують». Але він ці слова просто замовчує. Очевидно, що російська авдиторія не полізе на першоджерело перевіряти. А навіть якщо і захоче, завадить мовний бар’єр.

Циклічний фейк

Фейк про «чорних трансплантологів» — циклічний. Російські пропагандисти постійно його піднімають. Востаннє про них брехали наприкінці минулого року, на початку цього року, а також у травні. Легенда різна, фейк той самий.

У першому випадку брехав ведучий програми «Вєсті» Алєксандр Казаков на каналі «Рассія24». За його словами, неназваний старший лейтенант віддавав накази присипляти людей і розбирати їх на органи. В другому: російський підполковник Андрєй Марочко запевняв, що «чорні трансплантологи розгорнули в Україні польові госпіталі для забору органів та кісткової тканини». В третьому — російські телеграм-канали писали про мандруючих лікарів-трансплантологів, які регулярно приїжджають в Україну.

Спростування фактчекерів по кожному з цих тверджень можна прочитати за лінками: https://bit.ly/3oMoxhF, https://bit.ly/3NtgBLP та https://bit.ly/3CBlWKN

Нагадаємо, що відповідно до пункту 4 статті 17 закону "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині" військовослужбовці НЕ можуть бути посмертними донорами small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01