ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Що таке "золотий мільярд" і як росія ним маніпулює

У нещодавньому інтерв’ю міністр закордонних справ рф сергій лавров не тільки відкрито заявив про бажання захопити нові території України, а ще й розповів про зближення з країнами-однодумцями за межами «золотого мільярда». У той же день разом з лавровим про «золотий мільярд» згадав і путін. За його словами, «країни золотого мільярда» намагаються домінувати та нав'язувати світові правила поведінки, а росія – єдина, хто може покласти цьому край.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Це вже не вперше російські політики посилаються на «золотий мільярд», тому ми вирішили розповісти, що означає цей вислів і до чого тут глобальна теорія змови.

Звідки взявся цей вислів?  

Мабуть більшість наших читачів, які не живуть у російському інформаційному полі, ніколи не чули вираз «золотий мільярд», а от на «болотах» він активно циркулює впродовж останніх 30 років. Ця метафора в російськомовному світі позначає заможну частину людства, яка проживає переважно в найрозвиненіших країнах світу (США, Канаді, Австралії, Японії, країнах ЄС, Ізраїлі, Південній Кореї) і має все необхідне для безпечного та комфортного життя. 

Хто першим вигадав вислів «золотий мільярд» достеменно невідомо, найчастіше його приписують англійському економісту XIX ст. Томасу Мальтусу. Згідно його розрахунків, для підтримки комфортного рівня життя окремої людини населення планети повинно становити 1,4 мільярди. Сучасні «мальтузіанці» скоротили цю цифру до мільярда, який назвали «золотим». 

На росії термін з’явився після виходу в 1990 році книги Анатолія Цикунова «Змова світового уряду: Росія та золотий мільярд» і отримав власне тлумачення. Про що книга можна зрозуміти з її назви – багата західна еліта планує захопити природні ресурси росії. В 2000-х роках «золотий мільярд» взявся популяризувати публіцист Сергій Кара-Мурза. Цього виявилось достатньо, щоб про майбутню битву за ресурси між «світовим урядом» та росією почали говорити і путін, і пересічні мешканці російської “ґлубінки”. Бо ж очевидно, що саме через світову змову вони не мають каналізації і змушені користуватися вигрібними ямами. 

Теорія змови

Конспірологічна теорія про «золотий мільярд» мало відрізняється від теорії про таємний світовий уряд. Суть її проста – на чолі усього, що відбувається у світі (революції, війни, пандемії) стоїть одна таємна група впливових людей, які приховують свій контроль. На чолі «золотого мільярду» також світовий уряд, який обмежені природні ресурси Землі використовує лише для свого прогресу, а всі інші країни як постачальників природних сировини і дешевої робочої сили. А якщо від інших шести мільярдів людей на планеті взагалі жодної користі – від них керівництво «золотого мільярду» намагається позбутися. Пандемія коронавірусу в 2020 році допомогла активно просувати цю конспірологічну теорію. Її прибічники розповсюджували прокремлівські наративи про «таємні еліти», які контролюють ВООЗ, і звісно спонсорують антиросійську діяльність. 

До чого тут російсько-українська війна?

Після 24 лютого російський уряд почав просувати теорію, що погіршення стосунків з багатьма країнами світу і ведення санкцій – це не наслідок дій країни-окупанта, а глобальна змова проти росії. Наприклад, секретар радбезу рф микола патрушев повідомив у травні 2022, що «англосакси» прикриваються правами людини, свободи та демократії, а насправді просувають «доктрину «золотого мільярда», яка передбачає, що «лише невелика кількість обраних мають право на процвітання в цьому світі». 

У червні 2022 року під час виступу на економічному форумі путін сказав, що кремль був «змушений ініціювати вторгнення» в Україну. І знову винна не росія, а «країни золотого мільярду». Адже вони «перебувають у полоні власних марень… вони бачать усе інше як периферію, свій задній двір, вони ставляться до цих місць як до своїх колоній, а до народів, які там живуть, вони ставляться як до громадян другого сорту, тому що вважають себе винятковими».  

Використовуючи наратив про «золотий мільярд», російська влада багато років психологічно готувала населення до майбутнього протистояння і малювала уявних ворогів росії. Тому зараз більшість росіян не пов’язують санкції із нападом на Україну, не засуджують керівництво власної держави, а погіршення рівня життя виправдовують примарною зовнішньою загрозою

В ілюстрації до цього тексту використано обкладинку тижневика Шарлі ебдо
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01