ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Ситуація на ЗАЕС: про що бреше росія?

Сьогодні, 11 серпня, росія впродовж дня чотири рази обстріляла Запорізьку атомну електростанцію і прилеглу територію та поширювала фейки, звинувачуючи українську армію. Все це відбувається на тлі засідання Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй. Зібрання мають розпочати о 22-й годині за київським часом. Радбез скликала росія і в ядерній загрозі на ЗАЕС країна-окупант, звичайно ж, звинувачує Україну
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Уранці кремлівські пропагандисти повідомили, що російські засоби протиповітряної оборони відбили всі нічні спроби атак ЗСУ на місто Енергодар, де розташована ЗАЕС. Одразу після цього мзс росії провело брифінг, де пролунало, що «українські обстріли Запорізької АЕС можуть призвести до катастрофи гіршої за Чорнобиль». Потім колаборант Володимир Рогов написав у своєму телеграм-каналі про пошкодження високовольтної лінії підстанції "Каховська" та 3 прильоти в районі сховища радіоактивних ізотопів. За його словами, фахівці станції отримали вказівку перейти до захищених приміщень, а винні в усьому "бойовики Зеленського". 
 
Про наступний обстріл пропагандисти написали, що "Київ намагається завдати удару по бетонним сховищам на Запорізькій АЕС, де зберігаються тисячі тон радіоактивних відходів".

Що на ЗАЕС відбувається насправді?

Місто Енергодар, де розташована ЗАЕС, російські окупанти захопили ще четвертого березня, а саму станцію обстріляли, влучивши в один із реакторів. Відтоді Запорізьку АЕС контролює російська армія та представники "Росатому", на майданчику станції окупанти розміщують військову техніку, вибухівку та зброю. За інформацією державного підприємства "Енергоатом" на території ЗАЕС перебувають близько 500 російських солдатів, а від дня захоплення АЕС росіяни викрали і піддали тортурам близько ста співробітників електростанції. 
 
Ситуація погіршилась 4 серпня, коли персонал "Росатому" передав на станцію спеціальну програму з перепідключення Запорізької атомної станції до енергосистеми Криму. За словами президента "Енергоатому" Петра Котіна, той період, коли ЗАЕС буде відключено від енергосистеми України, несе найбільшу загрозу через охолодження реакторів, адже АЕС працюватиме від дизельних генераторів, які можуть просто не «потягнути» навантаження. 
 
6 серпня росіяни обстріляли інфраструктуру атомної електростанції, влучивши ракетами поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Там зберігають 174 контейнери, у кожному з яких – по 24 складання ядерних відходів. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика. 
 
Після обстрілів по інфраструктурі ЗАЕС відреагувало навіть Міжнародне агентство з атомної енергії та ООН. У МАГАТЕ повідомили, що окупована ЗАЕС повністю вийшла з-під їхнього контролю, на станції порушені всі можливі принципи безпеки. В їхній останній заяві йдеться про те, що вкрай важливо «якнайшвидше» відправити місію МАГАТЕ на станцію. 
 
А от Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттієреш видав черговий афоризм із серії «війна – це зло». Під час промови в Японії він зазначив, що «будь-який напад на атомну станцію – це самогубство».
Поруч із цими заявами з’являється і фейкова нована, нібито від імені російського генерала, про ймовірний підрив Запорізької АЕС. Американський Інститут вивчення війни (ISW), заявив, що ця інформація повинна була відволікти увагу від реальних ризиків ядерної катастрофи на найбільшій атомній електростанції Європи, що може бути спричинена діями Росії. 
 
І от після усього цього росія скликає Раду безпеки ООН і цілий день напередодні засідання обстрілює ЗАЕС. Упродовж 11 серпня на ЗАЕС зафіксували п’ять «прильотів» у районі комендатури станції – безпосередньо поруч із дільницею зварки та сховищем джерел випромінювання. Ще п’ять «прильотів» були в районі пожежної частини, яка розташована неподалік від ЗАЕС. Наступний обстріл поблизу першого енергоблока пошкодив насосну станцію господарсько-побутових стоків. 
 
Під час зібрання Радбезу росія намагатиметься звинуватити Україну в останніх інтенсивних обстрілах по ЗАЕС. Ймовірно також шантажуватиме світ ядерною небезпекою, так само, як вона це робить із газом. Уже незабаром дізнаємось, яке рішення прийме постійно занепокоєна ООН. Але єдиний безпечний варіант не тільки для України, а й усього світу – виведення окупаційних військ з території ЗАЕС та притягнення винних у скоєних злочинах до відповідальності. Ну і санкції проти «Росатому» не завадили би
 
Авторка: Альона Маліченко
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01