ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

У мережі діляться віршем, нібито написаним Шевченком

Сьогодні розкриваємо фейк про "вірш", який нібито належить Шевченку. Рядки супроводжуються критикою української влади, що має маніпулятивний характер. Такі слова ймовірно поширюють проросійські боти з метою дискредитувати Україну.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Ні, цей «вірш» не Тараса Шевченка. Його авторство невідоме, але перший і найактивніший вкид був через спільноту «Соломія Українець», яка поширює фейки і проросійські наративи.

 


 

 У мережі діляться віршем, який приписують Тарасові Шевченку (дивіться на скрині). У супровідному тексті критикують українську владу, яка нібито знецінює життя «простих українців», кидаючи їх на війну, мовляв, "конституція тільки для бідних".

 «Кобзар цими словами наче дививсь у майбутнє й передбачив сьогоднішню ситуацію в Україні», — стверджують користувачі, схожі на ботів.

 Як ви, напевно, здогадалися, Шевченко до цього віршу не має жодного відношення. Літературознавці це визначать і за стилем, і за змістом. А от для решти наведемо інші аргументи.

На науково-освітньому веб-порталі «Тарас Шевченко» ми провели пошук за ключовими словами та словосполученнями. Нічого подібного до рядків на скрині ми не знайшли.

Навіть банальний пошук у гуглі не дав бодай приблизно схожих до запиту результатів, окрім хіба що конспірологічних дописів на зразок тих, що ми розглядаємо в цьому тексті.

 Справжні автор, авторка чи автори цих рядків невідомі. Дехто посилається на «сучасну поетесу Соломію Українець». За офіційною версією, вона «молода журналістка з Луцька». Користувач(ка) під таким іменем у соцмережах дійсно розміщував(ла) відео з цими словами ("бідняк плаче, багатий грабує").

Ролик вийшов 13 жовтня, саме після того, як медія облетіла новина про те, як у Львові експрокурор та колишня співробітниця ДБР святкували своє пишне весілля.

Це вказує на замовний характер «поетичного вкиду» на користь росії з метою розколу українського суспільства.

Ми намагалися звʼязатися з людиною, яка веде облікові записи «Соломія Українка» в соцмережах. Однак відповіді так і не дочекалися.

Громадянська мережа Опора ще в 2018 році писала, що «активна Fb-дописувачка Соломія Українець насправді не існує». Це спільнота, яка збирає «вподобайки», розміщуючи гарні патріотичні картинки, українські пейзажі, дописи про героїв, поезії. А поміж цієї «краси» просуває дезінформацію, антисемітизм, настрої про «все пропало», «третій майдан» і «відстрілювання бариг».

На той час спільнота мала близько 309 тисяч читачів. Сьогодні це вже 1,2 мільйони читачів. Серед відгуків про її діяльність лише подекуди можна було побачити критичні: хтось пише, що це фіктивний аккаунт, хтось навіть англійською написав: «Fake profile aimed at only sharing posts very close to Russian propaganda». Але ж близькість до «Russian propaganda», за правилами «Fb», не є підставою для санкцій проти цієї «Соломії».

 На фейковість «Соломії» у 2020 році вказував також письменник Володимир Єшкілев: «До літератури це майже не має стосунку. Це явище іншого формату. Але питання не в явищі, а в тих сотнях тисяч фейсбучного населення, котре прагне причащатися з цього теплого джерела. Про власників вподобайок, які з легкою душею віддають їх збирачам».

Письменник Остап Українець звертає увагу, що “якщо зараз сезон політичного накруту, а ви побачили якусь нову і дивовижно актуальну для сучасних подій цитату з Шевченка чи Франка - це НЕ цитата з Шевченка чи Франка. Це або анонім з інтернету, або товариш майор з ФСБ. І скоріш за все товариш майор з ФСБ, бо надзвичайно часто ці цитати настільки провокативні, що без "авторитету" Шевченка чи Франка явно читатимуться як вкид. А з "авторитетом" не посперечаєшся, бо хто такі ви, а хто такий Шевченко”  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01