ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Українські медії не визнають незалежність Чеченської Республіки Ічкерія

Всупереч постанові Верховної ради України про "засудження збройної агресії російської федерації проти Чеченської Республіки Ічкерія, окупації її території та злочину геноциду Чеченського народу" багато українських медій досі не визнають її незалежність та називають її російською
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Українці дуже болісно реагують, коли хтось, а особливо журналісти, позначають тимчасово окуповані росією території України, як російські або нейтральні. Ми й самі не раз це помічали та критикували. 

Ось лише найпомітніші приклади:

  • У 2019 році Держреєстр виборців України позначив Крим як російський “Южний фєдєральний окруґ”.
  • У 2021 році на мапі залізничного сполучення в Херсонській області Укрзалізниця назвали окупований Крим — “Південним федеральним округом росії” [2].

В обох випадках послуговувалися мапами безкоштовного сервісу OpenStreetMap. Його принцип схожий на Вікіпедію — дані вносяться спільними силами волонтерів. Суперечливі питання вирішують колегіально. Звідси й такі грубі помилки.

  • Торік, коли BBC показувало відео з Сочі, то писало, що це на так званій росії. Про Одесу вони також уточнювали, що це в Україні. Проте щойно мова заходила про тимчасово окуповані росією українські міста, в журналістів язик німів: Севастополь, як і Євпаторія для них — це просто Крим. Так, ніби є така держава на мапі.
  • У 2023 році Міжнародний науково-популярний часопис National Geographic на своїй офіційній сторінці в Facebook опублікував фотографію замка “Ластівчине гніздо”. Ця пам’ятка архітектури знаходиться поблизу селища Гаспра, що в українському Криму. Все б нічого, фотографія гарна, але редакція часопису замовчує, в якій саме країні знаходиться ця будівля.

Ми розцінюємо такий підпис як маніпуляцію. В редакції вирішили пройти поміж крапельками, коли не додали до підпису назву країни, а саме — “Україна”. Про те, що це виняток, а НЕ правило, свідчать підписи до інших світлин, де вказують країну, де знаходиться пам’ятка. 

  • Вікіпедія: “Чеченська Республіка (Чечня́; чеч. Нохчийн Республика, Нохчийчоь) — суб'єкт Російської Федерації” [10]. Щоправда вже в іншій статті згадують, що “Україна визнала Чечню як окуповану Росією і не визнає керівництво Рамзана Кадирова”. 
Водночас навіть видання, які критикують практику порушення територіяльної цілісности України, в іншому випадку так само хибно називають Чеченську Республіку Ічкерія… російською."

На наше переконання, це дуже груба і неприйнятна помилка. 

Нагадуємо, що 18 жовтня 2022 року Верховна Рада України офіційно засудила збройну агресію російської федерації проти Чеченської Республіки Ічкерія, окупації її території та злочину геноциду Чеченського народу. 

“…Беручи до уваги проголошення Чеченською Республікою Ічкерія незалежності після розпаду СРСР та ухвалення 12 березня 1992 року її парламентом Конституції, яка встановила, що Чеченська Республіка Ічкерія є суверенною, незалежною, демократичною та правовою державою [...] Верховна Рада України заявляє про невизнання окупації російською федерацією території Чеченської Республіки Ічкерія і вважає існуючий там режим окупаційним та нелегітимним…”, — йдеться в Заяві, схваленої відповідно до Постанови №2672-IX18 від 18 жовтня 2022 року. 

За Постанову проголосували 287 депутатів з 351. Проти не було, але 64 депутати утримались. Авторами постановили були і представники керівництва парламенту, і депутати з різних фракцій. 

Прем’єр-міністр Ічкерії у вигнанні Ахмед Закаєв сказав, що це – “початок справедливості”. 

Це історичний момент, історичний день. Сьогодні Україна, яка є лідером вільного світу, визнала право народів на самовизначення і державність, підтвердивши окупацію Чечні в результаті російської агресії. Це винятково важливий крок для майбутнього усього чеченського народу і показник для народів, які сьогодні перебувають в колоніальній залежності від Росії, – сказав Ахмед Закаєв.

Що цікаво, він це зробив у коментарі Радіо свобода, яка називає Чечню — російським регіоном. 

Всупереч заяві Верховної ради України багато українських медій досі не визнають незалежність Чеченської Республіки Ічкерія та називають її російською. 

Ось лише кілька останніх прикладів із провідних телеканалів і видань: 

  • Телеканал Espreso: “У російській Чечні стався вибух під час будівництва баштової гідроелектростанції”;
  • Суспільне новини: “4 липня у російській Чечні невідомі побили та облили фарбою журналістку "Нової газети" Олену Мілашину”;
  • Радіо свобода: “Голова російського регіону Чечні Рамзан Кадиров призначив свого 16-річного сина Адама куратором Російського університету спецназу імені Володимира Путіна у Гудермесі”. 

Тут, як бачите, одразу дві хиби — Чеченську Республіку Ічкерія помилково називають російською, а ватажка окупаційної адміністрації — головою цього “регіону”. 

Україна стала першою державою-членом ООН, яка офіційно визнала незалежність Чеченської Республіки Ічкерія. А також закликала держави - члени ООН та міжнародні організації ухвалити рішення про визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою російською федерацією та засудити злочину геноциду Чеченського народу. 

Ми вважаємо, що це визнання потрібно поважати і принаймні українські журналісти повинні працювати в полі українського законодавства. А тому й Чеченську Республіку Ічкерія називати незалежною від росії або ж тимчасово окупованою так званою росією. За прикладом тимчасово окупованих територій України. 

Очікувано, що нам не вдалося знайти коректну політичну мапу світу, де б Чеченська Республіка Ічкерія відображалася як суверенна та незалежна від росії держава. Тому ми підготували для вас свою мапу, яка би відповідала українському законодавствуsmall logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01