ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

В інтернеті з’явився фейковий сайт “РБК-Україна”

В інтернеті знову з’явився фейковий сайт українського видання РБК-Україна. На ньому російські пропагандисти опублікували брехливу статтю під назвою «Залужний розставив усе на свої місця». В ній від імені редактора стрічки новин Dmytro Braslavskyi цитують так само фейковий фейсбук-допис головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Якщо дуже коротко, росіяни намагаються нав’язати українським читачам думку, що «все пропало», контрнаступ провалився, Зеленський всіх злив, зброї більше не буде і такі інші брехливі і занепадницькі наративи.

Стаття побудована у вигляді авторської колонки, де Браславський нібито розмірковує про перспективи контрнаступу і приходить до думки, що Україні потрібні Залужні, а не президент-зрадник. Як бачите, окупанти цим фейком розраховують ще й вставити палки в колеса між українскою армією та Зеленським.

За інформацією сервісу перевірки доменів whois, ресурс із доменним ім’ям «рбк медіа» (насправді назва дещо інакша, але фейсбук уже розпізнав шахрайство і блокує його) зареєстрували в лютому 2023 року. Справжній домен «РБК-України» — rbc.ua.

Сайт «РБК-Україна» не вперше підробляють. Так, у березні цього року редакція видання вже зверталася до кіберполіції. Сам Браславський тоді заявив, що не має жодного стосунку до сайту і фейкового матеріалу.

«Це звичайно розраховано на людей, які не будуть достатньо уважними і вважатимуть, що у тексті написана свята правда. Але нє, це довбаний фейк, до якого ні я, ні РБК-Україна відношення не мають», — написав він на своїй сторінці в фейсбуці.

І дійсно — люди без критичного мислення можуть легко потрапити на цей гачок, адже фейковий сайт повністю імітує справжній — навіть всі лінки ведуть на нього. Різниця лише в адресному рядку.

Як пояснили у редакції, таке і раніше траплялося. За словами Браславського, російські пропагандисти (а може навіть і фабрика Пригожина) робить подібні речі постійно.

Що цікаво, наведений в статті фейковий допис Валерія Залужного, який просуває порожня сторінка «Recomended», активно рекомендують також і алгоритми фейсбуку. Завдяки цьому допис із посиланням на фейковий сайт з’явився у стрічці багатьох українців.

Про те, що заскринений допис Залужного — фейковий, свідчить структура публікації. Сам текст розміщений у віконці фейсбука, а от назва облікового запису — в твіттері (про це свідчить фірмова «пташка» цієї соцмережі про верифікацію) small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01