ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як фейк про дипломатичну посаду Аліни Гросу поширили українські медіа

Фейкова історія про нібито отримання Аліною Гросу дипломатичної посади в Нью-Йорку вкотре нагадала про відсутність належного фактчекінгу в українських медіа. Так, попри відсутність підтвердженої інформації, низка великих видань поширила цю новину, посилаючись на соцмережі співачки. Міністерство закордонних справ України офіційно спростувало заяви щодо посади Гросу.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Співачка Аліна Гросу НЕ отримувала дипломатичну посаду в Нью-Йорку. Цей допис не стільки про спростування, скільки про якість новин та фактчекинг в українських медіях.

Учора в стрічках новин українських видань почали масово писати про те, що українська співачка Аліна Гросу, відома піснею “Бджілка”, отримала дипломатичну посаду в Нью-Йорку.



“Так, виконавиця стала офіційною представницею української культури на постійній основі. Про це оголосила голова з дипломатичних відносин між Америкою та іншими країнами ООН під час концерту Гросу в Нью-Йорку”, — пише, наприклад, ТСН.


А разом з нею про це повідомили Espreso.tv, 24 канал, korrespondent.net, Букви, Абазрєватєль та багато інших видань.

При цьому, якщо ТСН посилаються на слова “голови”, то деякі інші видання просто цитують Інстаграм-обліковку співачки.

Там вона дійсно розповідає про свій візит на вечерю до мера Нью-Йорка Еріка Адамса. А наприкінці відео можна почути та прочитати в титрах слова перекладачки Гросу, яка стояла поруч із нею, про те, що вона “відтепер є офіційним представником української культури в Нью-Йорку”.

“Буду намагатися зробити все на найкращому рівні”, — обіцяє Гросу.

Проте від її слів уже відхрестилися в Міністерстві закордонних справ України. Слова Гросу назвали нісенітницею.

Так, речник МЗС Георгій Тихий дорікнув, що йому й без того є чим займатися, але, оскільки новина розлетілася всюди, довелося спростовувати.

“Нам не відомо, звідки з'явилася інформація про те, що співачка Аліна Гросу «отримала дипломатичну посаду в Нью-Йорку». З огляду на резонанс цієї інформації у ЗМІ, мусимо офіційно роз'яснити, що Аліна Гросу не перебуває на жодних штатних чи позаштатних посадах у системі органів дипломатичної служби України щодо виконання дипломатичних або консульських функцій”, — написав Тихий на своїй сторінці в фейсбуці.



Після цього в низці видань почали писати про те, що Аліна Гросу не отримувала дипломатичну посаду в Нью-Йорку. Водночас, наприклад, на тому ж ТСН станом на третю ночі фейкова новина досі була не спростована small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01