ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як журналісти всеукраїнських видань поширили фейк із сумнівного телеграм каналу.

Кобець, але не той. Як журналісти всеукраїнських видань поширили фейк із сумнівного телеграм каналу. Гауляйтером області призначили ексмера Херсона Володимира Сальдо, а головою російської окупаційної адміністрації міста призначили Олександра Кобця. Це все правда. Схибили журналісти в подальних деталях. Річ у тім, що у цього Кобця є щонайменше три тезки.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ
Кобець, але не той. Як журналісти всеукраїнських видань поширили фейк із сумнівного телеграм каналу.
25 квітня українські ЗМІ почали масово поширювати інформацію про те, що в Херсоні захопили будівлю Херсонської міської ради. Усім тамтешнім працівникам дали змогу поїхати додому, а вже наступного дня представили окупаційну «владу».
 
Гауляйтером області призначили ексмера Херсона Володимира Сальдо, а головою російської окупаційної адміністрації міста призначили Олександра Кобця.
 
Це все правда. Схибили журналісти в подальних деталях. Річ у тім, що у цього Кобця є щонайменше три тезки. І за версією ЗМІ - це саме той чоловік, що у 2020 році балотувався до міськради від партії "Голос", був водієм мера Херсона Колихаєва.
 
❗️А от це вже фейк. Його масово без попередньої перевірки розмістили навіть всеукраїнські медіа: Українська правда, Еспрессо (написали спростування за кілька годин),
Час.Ньюз (виправили), Телебачення Торонто, а також ТСН. Це не кажучи вже про десятки регіональних медіа.
 
✔️Першими помітили, що це не той Кобець - журналісти херсонського видання kavun.city. Хто, як не вони знають, хто в Херсоні who is who.
 
Деякі медіа, пишуть журналісти видання, особиво «відзначились»: взагалі написали, що новопризначений гауляйтер Кобець в Херсоні — це колишній водій нинішнього міського голови Ігоря Колихаєва. Звідки вони взяли таку інформацію, взагалі невідомо.
 
За часом публікацій і за власними спостереженнями вони виявили, що джерелом інформації про гауляйтера з «Голосу» став телеграм-канал «Константин Рыженко Журналист Херсон»: там публікація про Кобця з’явилась о 15.44, на інших каналах — вже пізніше.
Блогер доволі швидко видалив цей пост, а згодом надав спростування і вибачення. Проте медіа та телеграм-канали з великим охопленням передрукували як є, деякі виправили інформацію, деякі просто видалили.
✔️Насправді йдеться про "призначення" Кобця Олександра Юрійовича (різні по-батькові з Кобцем, якого «призначили» телеграм-канали). 
 
✔️Спростували фейк і колеги Олександра Дмитровича Кобця з партії «Голос» Наталя Бімбірайте, Марина Войтенко та Марина Єлісєєва. Ось їхнє звернення:
 
«Звертаємось до всіх журналістів, блогерів та дописувачів, які мають здоровий глузд і розуміють відповідальність за поширення неправдивої інформації. Офіційно заявляємо, що Олександр Кобець, який йшов з нами в списку від «Голосу» на виборах 2020, не має жодного стосунку до цієї афери і взагалі до окупаційної влади та їх «призначень.
Уявіть, яку шкоду людині може нанести неправдива інформація про співпрацю з окупантами. Навіть першокурсник журфаку має вміти перевіряти факти перед публікацією. Ви ставите під сумнів усі свої дописи».
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01