ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як китайські ЗМІ повторюють російські фейки про "українських нацистів" як обґрунтування для вторгнення

Китайські медіа нібито дотримуються нейтральної позиції, висвітлюючи війну в Україні, але насправді повторюють російські наративи, зокрема про «нацизм»
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Китайські медіа нібито дотримуються нейтральної позиції, висвітлюючи війну в Україні, але насправді повторюють російські наративи, зокрема про «нацизм».

Наприклад, у виданні Global Times (таблоїд під егідою головної газети комуністичної партії Китаю) репортер Френк Бро пов’язав Пейтона Гендрона, який вбив десятьох людей в американському місті Баффало (штат Нью-Йорк), із полком «Азов». За версією автора, "‎Азов" – це «суперечлива ультранаціоналістична збройна група в Україні», яка навчала західних терористів та використовує нацистські символи.

Ця інформація неправдива.

Китайські видання повторюють російський міт про нацистів як обґрунтування для вторгнення. Ще до 24 лютого 2022 року, росія за допомогою ЗМІ провела активну пропагандистську кампанію із дегуманізації українців. Як тільки нам не називали: і маріонетками Заходу, і неіснуючою країною, нам приписували риси фашистів/нацистів. Потім необхідність розв’язування повномасштабної війни в Україні, подали як «демілітаризацію» та «денацифікацію».

Щоб пояснити, чому пропагандисти називають азовців нацистами варто повернутись у 2015 рік. З цього часу російська пропагандистська машина почала ототожнювати націоналізм із нацизмом, а українських націоналістів вважати одними із своїх головних ворогів. На початку повномасштабного вторгнення вони вже називали націоналістами усіх, хто дотримувався проукраїнської позиції і не бажав скоритися росіянам. Бути українцем – це вже підстава бути звинуваченим у нацизмі з боку росіян.

Уособленням образу українського націоналіста спочатку був «Правий сектор», а в 2022 році естафету прийняв полк "‎Азов". Після повномасштабного вторгнення він також став головним об’єктом російської дискредитації. Наприклад, за версією пропагандистів, в основі формування "‎Азову" лежить певна ідеологія – така собі суміш з неонацизму, расизму, антисемітизму та бозна ще яких измів. Як доказ цього наводять факт, що серед засновників були люди з ультраправими поглядами.
  1. Але, по-перше, цих людей в лавах полку вже немає.
  2. По-друге, немає реальних доказів, які б підтверджували неонацистську ідеологію азовців. Так само в Україні не існує військових формувань та підрозділів (чи то в лавах Нацгвардії, чи то в ЗСУ), які б створили за ідеологічною ознакою.

Global Times називає "‎Азов" збройним об’єднанням. Але "‎Азов" ніколи не був неофіційним формуванням. Навіть на початку створення у 2014 році добровольчий підрозділ був підпорядкований Міністерству внутрішніх справ. Потім "‎Азов" став окремим загоном спеціального призначення військової частини 3057 Національної гвардії України. У лютому 2023 року його розширили до бригади.

Щодо закидів про навчання західних терористів, то корені цього знаходимо в ініціативі у Конгресі США. У 2019 році конгресмени-демократи вимагали внести "‎Азов" до списку іноземних терористичних організацій. Тоді автор звернення – конгресмен Макс Роуз – стверджував, що батальйон пов'язаний із австралійцем, винним у терактах у Новій Зеландії у 2019 році. Пов’язали їх лише за символом – на думку конгресмена терорист носив "знак Азову". Ця ініціатива провалилась і в переліку терористичних організацій "‎Азову" немає і не було.

На звинувачення конгресмена американський аналітичний центр Atlantic Council випустив статтю «Чому “Азов” не можна визнавати іноземною терористичною організацією». Зокрема, автор повідомив, що символ, який носив терорист з Нової Зеландії – це не символіка "‎Азова", а нашивка з так званим “Чорним сонцем”. Цей символ було привласнене нацистською Німеччиною, а згодом він став популярним символом серед правих радикалів по всьому світу. У 2014 році "‎Азов"‎ дійсно використовував символіку, яка нагадує “Чорне сонце”, але пов’язувати його виключно з «Азовом» некоректно, оскільки останній просто використовував уже наявні та поширені ультраправі образи.

У випадку зі стрільцем із Баффало бачимо ще одне намагання пов’язати азовців за символікою (злочинець мав нашивку із “Чорним сонцем”). Нині офіційним символом на шевронах та прапорах бригади є знак "‎Ідея Нації" – монограма у вигляді двох літер ("‎І" та "‎N"). Цей знак активно використовують українські націоналістичні організації. За версією росіян, він також нібито свідчить про нацистські погляди, бо схожий на руну "‎Wolfsangel", яка була на шевронах деяких підрозділів нацистської Німеччини під час Другої світової війни. Натомість вони оминають той факт, що ця руна відома із часів Середньовіччя і присутня на низці гербів німецьких міст.

До речі, у мережі майже немає інформації про автора статті Френка Бро – за останній рік є лише кілька матеріалів англійською. Половина з них присвячена фейкам про Україну – автор поширив теорії змови про біолабораторії та про нацистів. Вочевидь, хоча статті і написано англійською, направлені вони на внутрішнього читача і є частиною загальної медійної картини, як китайські ЗМІ висвітлюють цю війну. Вони намагаються створити негативний образ України, підживлюючи антизахідні настрої. Натомість росія – це нібито країна, яка просто хоче «допомогти» (тут напрошується аналогія із Тайванем).

Невипадкова і дата виходу статті у Global Times – саме 17 травня 2022 року почалася операція з порятунку заблокованих на території заводу «Азовсталь» українських військових, які після 86 днів отримали наказ припинити оборону та скласти зброю. Оскільки увага усього світу була прикута до оборонців Маріуполя, пропагандисти намагалися перевести увагу і очорнити оборонців «Азовсталі», які стали символом української незламності small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01