ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як минулорічне відео з польського мітингу перетворили на знаряддя політичної маніпуляції

В соцмережах поширюють відео, де нібито "поляки виступають проти НАТО", й користувачі пов'язують це із сьогоднішніми протестами фермерів. Але насправді такі повідомлення є дезінформацією, і в матеріалі ми пояснюємо, чому це так.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

У соцмережах і на сайтах-сміттярках масово публікують відео, на якому нібито “поляки виступають проти НАТО”. Користувачі й журналісти додають, що це продовження протестів польських фермерів і запевняють, що це відбувається просто зараз.
 
Однак це дезінформація.
 
Насправді це відео з мітингу, який провели понад рік тому, він не має відношення до протестів фермерів.
 
 
Про що йдеться
 
На підставі анонімних публікацій в соціальних мережах новини з заголовками: “Путін аплодує: в Польщі вийшли на протести з закликами "Ні НАТО" починають публікувати українські сайти. Зокрема: “Апостроф” та Kp.ua (екс Комсомольська правда).
Дописи, на які посилаються “журналісти”, написані українською мовою. При чому самі облікові записи створені в лютому-березні 2022 року, відразу після повномасштабного вторгнення.
 
Насправді
 
Відео зроблене під час мітингу в Польщі понад рік тому — в січні 2023 року і не має відношення до теперішніх протестів фермерів.
За даними польських медіа, організаторами мітингу тоді стали соратники Войцеха Ольшанського з руху Rodacy Kamraci (Kamractwo). Цей рух відомий своїми антисемітськими поглядами.
Войцех Ольшанський – проросійський стример-націоналіст, відомий у Польщі мовою ненависті. Він просуває антизахідні тези, проповідує дискримінаційні погляди щодо ЛГБТ+, антисемітські та антиклерикальні погляди.
Офіційно марш провели на знак протесту проти війни, але в ньому взагалі не згадували росію. Начебто агресором у війні, що триває проти України, була не росія, а... США. Було багато антиамериканського та антинатівського контенту.
Тож зараз у соцмережах використовують старі кадри мітингу, щоб погіршити відносини між українцями та поляками на тлі блокування польськими фермерами кордону з Україною. На жаль, на ці фейки повелися й журналісти з окремих видань small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01