ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як протидіяти ворожій ІПСО?

Російські пропагандисти знайшли новий спосіб "вкидувати" в український інформаційний простір свої наративи. Вони прикидаються звичайними українськими користувачами інтерету, перекладають тези з кремлівських методичок і залишають відповідні коментарі під проукраїнськими дописами та на україномовних ютуб-каналах. Як протидіяти вородій ІПСО - розкажемо далі
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Перед вами класичний приклад ворожої ІПСО. Не лякайтеся, ми й самі лише на початку війни вперше дізналися, що означає ця абревіатура — інформаційно-психологічна операція. 
 
В українському інформаційному просторі одним із перших цей вкид помітив автор і ведучий популярного ютуб-каналу Історія Без Міфів (радимо підписатися) Владлен Мараєв
 
Один із ботів під випуском «Українці та білоруси: "брати", союзники чи вороги?» залишив коментар, який ви можете бачити в правій колонці нашого скріну. 
 
 
На перший погляд здається, що це дійсно думка окремої людини. На це й розраховано — вживити ці «мислевіруси». Ворог добре засвоїв стратегію «розділяй і володарюй» і успішно її використовує. Принаймні дотепер. 
Насправді цей коментар — це досить поганий переклад з російської методички. Пропонуємо вам знайти хиби в перекладі. Своїми знахідками діліться в коментарях під цим дописом.
При чому переклад відносно свіжий. Якщо загуглити текст українською, нічого не знаходить. Натомість якщо перекласти назад на російську — можна побачити цю цитату одразу на кількох російських сайтах. Воно й не дивно, пропагандисти рідко коли напружують себе адаптацією чи перекладом «вкиду», звикли, що українці й без того все споживають.
До речі, зауважте, що в російськомовній версії цю цитати подають як переказ слів "женщіни с Западнай Украіни". 
 
Ми відшукали ймовірне першоджерело цього тексту. Його можна прочитати в пропагандистській книзі російського публіциста юрія мухіна «Главные преступления XXI века. Узнаем ли мы правду? 
 
Щоб ви розуміли рівень пропаганди, серед іншого в книзі також йдеться про «геноцид русскоязычного населения на Украине» та «трагедию в Одессе». А сам мухін відомий анти-науковою критикою генетики та як автор різноманітних «теорій змов». 
 
Наприклад, за його словами, перший президент росії єльцин помер у 1996 році й до 2007 року його заміщав двійник або двійники. А основною причиною голодомору в Україні й Кубані, за версією мухіна, було знищення тяглової худоби (волів) самими селянами в процесі колективізації. 
 
На щастя, Владлен Мараєв завлегшки розпізнав у коментарі вороже ІПСО і послав його автора в бан — «слідом за гвардійським ракетним крейсером Москва». 
 
— Ніколи не дискутуйте з подібними вкидами – тільки повний ігнор і бан, — закликає Мараєв. І ми з ним цілковито погоджуємося
 
🦉Якщо ви хочете, щоб ми докладніше розказали про різновиди ворожого ІПСО, дайте нам знати: [email protected]
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01