ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як російська пропаганда використовує фотофейк про новорічний стіл 1974 року

Користувач Temo Meskhi опублікував світлину з новорічним столом з підписом "Рік 1974". Таким чином намагається викликати ностальгію за СРСР. Пост відповідає загальній концепції російських пропагандистів, які запевняють, що розпад СРСР був катастрофою і що більшість росіян сумують за совком.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Першого січня в соцмережі “Х” користувач Temo Meskhi опублікував світлину новорічного столу «по-багатому», зняту нібито ще 1974 року. Підпис до неї — типова ностальгія за совком:
«Новорічний стіл у моїй сім’ї. Рік 1974! Яка наволоч скаже, що в СССР жили погано». Пост охопив 1,7 мільйона користувачів.
 
Це фотофейк. Насправді світлина сучасна. Це помітили користувачі «X».
Їхня узагальнена думка автоматично закріплена під самим дописом:
▪️ 1) На церату нанесено зображення авторства Marcello Corti. 1974 року йому було лише 13 років (переконатись в цьому можна за покликаннями: https://bit.ly/3RO9cYj, https://bit.ly/41O6C9o);
▪️ 2) У правому верхньому кутку видно пляшку напою Fanta з сучасним логотипом, введеним після 2016 року.
Обліковка Temo Meskhi створена в серпні 2023 року. Сам користувач нібито живе в Грузії, але активно підтримує росію. Це підтверджує наповнення його сторінки — кожен другий допис про те, як прекрасно жилося в совку.
Загальна концепція повністю збігається з російською пропагандистською кампанією, яка просуває тезу про те, що “розпад СРСР був найбільшою геополітичною катастрофою 20-го сторіччя”.
Видання “Детектор медіа” звертало увагу на тактику пропагандистів, які позиціонують “СРСР” як «золоту добу», в яку всім варто повернутися. Цей історичний період залишається важливим для російської пропаганди, оскільки близько 63% росіян досі сумують за ним.
Проте це мало кого зупинило — російськомовним сегментом інтернету завірусився флешмоб — люди масово ностальгують за совіцьким союзом. Активно постять світлини столів з дослівним твердженням про новорічний стіл 1974 року.
Деякі користувачі взагалі почали генерувати схожі світлини за допомогою штучного інтелекту.
Не оминув флешмоб і українців (принаймні, якщо вірити інформації, вказаній в обліковках). А також людей, які «активно співчувають» Україні. При чому доходить до абсурду, ось вони називають росію — країною терористом, поширюють збори на допомогу ЗСУ, а в наступному пості пишуть, як прекрасно жилося в совку.
Фактично — це продовження кампанії з відбілювання періоду совіцької окупації, про який ми нещодавно розповідали.
Якщо коротко, фейсбук почав активно рекомендувати підписатися на найрізноманітніші сторінки та групи з якими ні ви, ні ваші друзі жодним чином не взаємодіяли. Усе б нічого, але щонайменше половина з цих пропозицій — (навколо)російські.
Це не обов’язково щось політичне. Це може бути якийсь примітивний гумор, краєвиди природи, фотографії міст (нерідко маскви й пєтєрбурга), щось із історії або архітектури. Деякі пости навіть англійською мовою. Але якщо трішечки глибше копнути, з’ясується, що так чи інакше всі вони пов’язані з так званою росією  small logo
 
Підготував Павло Новик.
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01