ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як російські окупанти відбріхуються після своїх обстрілів по Запоріжжю

Сьогодні окупанти двічі обстріляли Запоріжжя. Близько 5:00 російські військові атакували житлові квартали міста сімома ракетами С-300. Серйозних руйнувань зазнали житлові будинки. Під завалами опинилися їхні мешканці. Близько 11:00, доки в місті розбирали завали після ранкового ракетного обстрілу, знову пролунали вибухи і постраждала цивільна інфраструктура. росія не визнає провину і перекладає відповідальність на Україну. Коли ж їх викривають в брехні, змінює риторику
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

🚫Після першого удару по місту російські пропагандистські видання, проросійські телеграм-канали та колоборанти спочатку розганяли тему, що це ЗСУ обстріляли житлові квартали, а потім змінили риторику і повідомили, що ціллю ракетних ударів стали не житлові будинки, а «неймовірна кількість військової техніки».
 
✔️Вже не вперше російська пропаганда використовує такі фейки, щоб приховати власні злочини.
Так, ґрунт почали готувати за годину до обстрілу. О четвертій ранку на одному із пропагандистських сайтів, посилаючись на запорізького колаборанта-пропагандиста Володимира Рогова, написали, що українські військові після «референдуму» посилили обстріли Запорізької області.
 
 
🚫«Ми бачимо, що ненависть до запорожців все сильніша, і рівень обстрілів цивільної інфраструктури лише збільшується».
 
✔️Очевидно окупанти хотіли видати власний обстріл за обстріл Збройних сил України, які вирішили «помститися» за псевдореферендум. Але саме місто не перебуває в окупації, тут не було фейкових голосувань. Цю новину не «підхопили», тому перекласти провину на ЗСУ у пропагандистів не вийшло.
 
🚫Далі окупанти змінили риторику та видали традиційний фейк про обстріл «складів боєприпасів та ракетно-артилерійського озброєння». Перед другим ударом по Запоріжжю той же колаборант Рогов видав іншу заяву про те, що збройні сили України буцімто стягнули на лінію зіткнення більше зброї та людей, ніж за увесь час «спеціальної військової операції». Ці слова Рогова підхопили державні пропагандистські видання, а проросійські телеграм-канали почали писати «інсайди», що росіяни масово завдають ударів у бік Запоріжжя, але не по житловим будинкам, а нібито по великій кількості особового складу української армії, які готувались до наступу на Мелітопольському/Бердянському напрямку. До усього українська влада нібито замовчує потрапляння по військових об'єктах на околиці міста.
 
✔️На фото і відео з місця події видно, що постраждали багатоповерхівки та приватні будинки. Зокрема, секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв повідомив про пошкодження понад 40 багатоповерхових будівель. У двох будинках зруйновано по цілому під‘їзду, а в одному з будинків значних руйнувань зазнали дах, вікна та водопровід. Також пошкодження зазнали 11 домогосподарств приватного сектору міста.
 
Крім того, постраждали люди – до медичних закладів Запоріжжя доставлено 12 пацієнтів, шпиталізовано – 9 людей. Один пацієнт знаходиться у важкому стані. Серед травмованих двоє дітей – хлопчики 4 років. Попередньо відомо, про трьох загиблих. 
 
🚫Після того, як з’явилась ця інформація, проросійські пабліки відкоригували і свій меседж. Вони не приховували, що удари наносили по цивільній інфраструктурі Запоріжжя, але житлові будинки в очах окупантів стали об'єктами цивільної інфраструктури, які «використовуються бойовиками Зеленського та іноземними найманцями як військові бази та місця зберігання зброї з боєприпасами»🤦‍♀️
 
✔️Як виглядають насправді ці «військові бази» можна побачити у сюжетах «Суспільного. Запоріжжя», журналісти якого були на місці ракетних ударів: https://t.me/suspilnezaporizhzhya/7872, https://t.me/suspilnezaporizhzhya/7873, https://youtu.be/Ppgtk6BHuTk
 
Рятувальники та працівники продовжують працювати на розборах завалів
 
Авторка: Альона Маліченко
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01