ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як в мзс росії відхрещуються від нищення української культурної спадщини

Представниця мзс росії марія захарова назвала заяву експертів ООН щодо нищення української ідентичності росіянами «демонізацією росії» та поскаржилася на «насильницьку українізацію» та культуру скасування всього російського у світі
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Напередодні роковин повномасштабного вторгнення, експерти Організації об'єднаних націй опублікували звіт, у якому наголошують, що росія продовжує «очорнювати історію та самобутність українського народу для виправдання війни і ненависті».

У заяві йдеться, що серед важливих культурних об'єктів України, що постраждали внаслідок обстрілів, – музеї, бібліотеки та церкви. 

«Невибіркові та непропорційні напади на густонаселені райони, а також збитки, завдані цивільній інфраструктурі в ході цього процесу, настільки масштабні, що дозволяють припустити цілеспрямовану кампанію з її руйнування.  …Сховища української літератури, музеї та історичні архіви знищують, а російська влада просуває наратив демонізації та приниження української культури та ідентичності, а також закликає до ідеологічних репресій та жорсткої цензури у політичній, культурній та освітній сферах. Давайте чітко визначимося: український народ має право на свою ідентичність. Ніхто не може порушувати його», – йдеться у заяві.

За тиждень після публікації звіту його раптом коментує представниця російського міністерства зовнішніх справ марія захарова. Вона іронізує щодо знищення культурної спадщини українців словами «так зване», а саму заяву називає спробою «вигородити київський режим та демонізувати росію», зауважує, що «на об'єктивність немає і натяку».

Але фактами крити у неї не виходить, тому вкотре повертається до старої-доброї пісні про «ущємлєніє прав рускоязичних».

«… чому “неупереджені» експерти (Ради ООН з прав людини) не спромоглися дати принципову публічну оцінку розв'язаній Києвом війні з російською культурною, історичною та мовною спадщиною, а також штучному насадженню в Європі “культури скасування” всього, що так чи інакше пов'язане з росією. Жодним словом не обмовилися автори заяви і про насильницьку українізацію значної частини населення та позбавлення людей їхніх базових прав», – йдеться в заяві захарової.

Що ж, ось факти, що їх ігнорує представниця мзс росії

З 24 лютого 2022 року по 1 березня 2023 в ЮНЕСКО зареєстрували 245 об'єктів культурної спадщини України, що постраждали чи знищені через війну, розв'язану росією. Серед них 106 релігійних об’єктів, 20 музеїв, 88 історичних та/або мистецьких споруд, 19 пам’ятників, 12 бібліотек. Хоча додають: за іншими даними, пошкоджених об'єктів  може бути близько тисячі. 

У звіті ГО «Кримський інститут стратегічних досліджень» наводять приклади того, що культурна спадщина України складається зі спадщин представників різних релігій та різних національностей. росія ж плюндрує сліди всіх громад, які століттями розбудовували нашу державу.

Так, відповідно до звіту, у Маріуполі, Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному історична забудова зруйнована на 90%. 

«У Лисичанську знищено найбільший комплекс бельгійської культурної спадщини, що розташований за межами Бельгії, та налічував понад десять будівель, зведених у XІХ столітті. Внаслідок ракетних ударів повністю знищено музеї в Маріуполі, Волновасі, Попасній, Ізюмі, значних втрат завдано культурним цінностям у Харкові, Миколаєві, на півдні Запорізької області», – йдеться у звіті.

Там також наголошують, що в Маріуполі знищили всі культові споруди єврейської громади, а сувій Тори, якому понад століття, вивезли із місцевого краєзнавчого музею до Донецька. Окупанти знищили також культурні цінності маріупольських греків, а до тимчасово окупованого Донецька вивезли ще й Євангеліє 1811 року, «виготовлене венеційською типографією». Туди ж потрапили й викрадені роботи Архипа Куїджі та Івана Айвазовського. На Харківщині від прямого удару ракети повністю знищено Національний музей Григорія Сковороди з усіма експонатами.

З Херсонського художнього музею вивезли понад 10 тисяч творів мистецтва. На Донеччині поховальні кургани окупанти використовують як польові укріплення.

У звіті також нагадують, що ще з 2014 року в тимчасово окупованому Криму росіяни вже понищили важливі культурні пам'ятки: у 2015 році на території Херсонесу почали зводити розважальний комплекс із трибунами, парком та театром, а «реставраційні» роботи у Бахчисарайському ханському палаці можуть повністю знищити автентичність пам’ятки палацової архітектури киримли.

Крім того, на тимчасово окупованих територіях руйнують музейні експозиції про Революцію Гідності та Небесну сотню, забороняють українську літературу, називаючи її екстремістською. Нагадаємо також, що в жовтні в Маріуполі демонтували пам'ятник жертвам Голодомору 1932-1933 років small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Ірина Небесна
Ірина Небесна
фактчекерка По той бік гендеру
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01