ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Їжа з пластикових відер у школах Дніпра чи політичне замовлення? Фотомонтаж від телеграм-каналу "Джокер"

Телеграм-канал “Джокер” поширив фото з неякісною їжею, яку нібито подають дітям у школах Дніпра, намагаючись таким чином створити негативне враження про місцеву владу. Світлини насправді підроблені, що підтверджують цифрові сліди монтажу. Ця публікація може бути частиною політичної кампанії проти мера Бориса Філатова, оскільки канал активно критикує адміністрацію міста.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

На телеграм-каналі "Джокер", який журналісти пов’язують з Офісом президента, опублікували світлини з вельми неапетитною їжею, якою нібито годують дітей в школах міста Дніпра. На фотографіях видно каші, салати та пиріжки, недбало складені в пластикові відра.

"Ви просто подивіться, що ці мародери в Дніпрі творять. Відра *** їжі". … Ви *** виродки дітей чим годуєте в Дніпрі? *** ну як же самим не соромно *** перед власними друзями таким годувати дітей і заробляти на дитячому харчуванні", — йдеться в дописі.

Імовірно, автори допису розраховують на те, що читачі швидко скролитимуть і нічого не помітять. Відтак у них складеться негативне емоційне враження й думка про те, що адміністрація отримала ці світлини від стурбованих батьків чи дітей.

Утім, якщо уважно придивитися до світлин, можна побачити, що вони підроблені - це звичайнісінький фотомонтаж.

 Дивіться нашу ілюстрацію нижче, на ній ми позначили найпоказовіші приклади цифрового втручання.

 
 

Оскільки в дописі згадується мер міста Дніпра Борис Філатов, допис телеграм-каналу "Джокер" можна розглядати, як політичне замовлення проти опонента. Поготів на каналі останніми днями активно критикують владу міста. Дописи зі змонтованими ілюстраціями, швидше за все, є частиною цієї кампанії.

Скрин фейкового допису на каналі "Джокер"

Нагадуємо: не довіряйте публікаціям на анонімних телеграм-каналах (навіть якщо завдяки рослідуванням журналістів ім’я власника відоме). Не довіряйте новинам, у яких не вказують, звідки отримали інформацію, а також не повідомляють важливі деталі. У цьому випадку - де і коли це сталося, коментарі батьків, адміністрації школи.

Ще один дзвіночок для сумнівів - якщо про це не повідомляє жодне авторитетне медія. Журналісти моніторять інформаційний простір, якщо вони не підхопили важливу новину, це означає, що її просто не змогли підтвердити. А тому вона не заслуговує на довіру small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01