ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

11 мільйонів на дрони чи Євробачення? Маніпуляція навколо витрат на співочий конкурс

Нацвідбір шоу "Євробачення 2024" викликав великі суперечки серед громадян. Майже 11 мільйонів гривень було витрачено на організацію події, й це неабияк обурює українців, які вважають, що ця сума могла бути використана більш ефективно, зокрема, на придбання дронів або інші нагальні потреби в часи війни. Розбираємось, в чому справа і чи не є такі заяви маніпуляцією.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Майже 11 мільйонів витратили на нацвідбір "Євробачення 2024". Деякі українці вважають недоречним таке використання коштів і вже підрахували кількість дронів, що можна придбати на цю суму. Інші вважають, що витрати виправдані.


Що відомо про бюджет нацвідбору?

Національна суспільна телерадіокомпанія України виділила близько 11 мільйонів гривень (10 999 811,46) на фінальний концерт Нацвідбору на Євробачення-2024. У тендері перемогу здобув 1+1 production. Про види послуг, на які витратили кошти, — читайте на Prozzoro.

У виданні Музвар розповіли про інформацію від двох незалежних джерел, що ніхто серед журі, ведучих і запрошених артистів не отримали гонорари за виступи. Учасники шоу після підписання NDA (угода про нерозголошення) поки що не можуть повідомляти будь-яку інформацію.

Креативна продюсерка Суспільного мовлення Зоряна Биндас у своєму дописі зазначає:
"Чи можна Євробачення міряти дронами? Світ організований трохи складніше, ніж може здаватися. І вплив від участі України в “Євробаченні” для нашої армії значно відчутніший, ніж закупівля дронів на 11 мільйонів. Це може конвертуватись у мільярди доларів підтримки". 

Часто трапляється порівняння України з Румунією, яка у зв'язку з нестачею коштів, вирішила не брати участь у цьогорічному конкурсі.

Ярослав Юрчишин у коментарі hromadske пояснив різницю між країнами:
"Нас часто порівнюють із Румунією, але ні їй, ні іншим країнам, які не беруть участі, не потрібно бути постійно на слуху в європейців. Країни Європи стали зараз найбільшими постачальниками зброї та ресурсів для України. Чи це пов'язано? Безпосередньо. Бо вирішуючи, чи підтримувати Україну, європейські уряди озиратимуться на громадян".

Трапляються користувачі, які переконані, що кошти належать спонсорам, проте фінансування йде з держбюджету. Загалом у 2024 році на Суспільне мовлення закладено 1 мільярд 850 мільйонів гривень. Хоча планували виділити 6,4 мільярда гривень. Більше читайте за цим покликанням.

Дехто незадоволений перемогою Альони Альони й Jerry Heil і заявляє, що 11 мільйонів гривень будуть витрачені на поїздку переможниць. Насправді кошти вже віддали для проведення фінального концерту.

Загалом чимало українців незадоволені такими витратами, але є й ті, хто розуміє можливості для України, які відкриває Євробачення 2024 small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01