ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Археологи знайшли Стовнгендж на дні озера Мічиґан? З'ясовуємо правду в цій історії

Українські медіа повідомили про знахідку на дні озера Мічиґан, яка нагадує Стовнгендж. Розбираємось, в чому справа та якою ж є правда.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Днями українські медіа повідомили, що на дні озера Мічиґан підводні археологи знайшли доісторичну споруду з вертикальних каменів, яка нагадує знаменитий Стовнгендж. За словами журналістів, знахідці понад 9000 років, а на одному з каменів вирізьблено мастодонта. “Новину” ілюструють зображенням нібито цих підводних каменів.
Історія інтригує, але сьогодні ми вам покажемо її з іншого боку.
 
Прочитайте, будь ласка, що про це пишуть інші видання, щоб краще зрозуміти наше пояснення.
 
Почнімо з того, що це взагалі не новина. «Споруду» виявив археолог Марк Голлі в далекому 2007 році, а 2009 про неї вже активно писали. На жаль, через брак фінансування науковці не змогли з’ясувати щось нове після відкриття. Тому з року в рік журналісти переписують цю історію майже слово в слово. У 2012 про «Стовнгендж під озером Мічиґан» згадували навіть на українських сайтах.
На своєму сайті Марк Голлі зауважив про некоректність порівняння знахідки зі Стоунхенджем. Ніяких кам'яних кіл на дні озера немає. Те, що ви бачите на зображеннях, якими журналісти ілюструють свої сенсації — геть інший об’єкт в іншому місці (докладніше про це далі).
Розміри каміння варіюються від баскетбольного м’яча до невеличкого автомобіля, вони не виглядають так, як це малює уява, коли людина чує слово Стовнгендж. Якщо подивитися на зображення, зняте гідролокатором, можна помітити радше лінію з каміння, аніж коло чи овал.
На ілюстрації нижче каміння обведене білим кольором, а темне коло в центрі — це ділянка під гідролокатором, яку він не зміг сканувати. Звідки там взялося каміння? Можна багато фантазувати, але логічно припустити, що його міг принести льодовик, або колись на цьому місці була берегова лінія. Врешті-решт, в озерах на дні просто може лежати каміння.
 
 
На нашу думку, «споруда» не антропогенного походження — лінія досить хаотична, якби люди складали важкі валуни в лінію, то, скорше, вона була б рівною і без кам’яних скупчень.
Декілька слів про 9 тисяч років — вік, який приписують “споруді”. Така сива давнина завжди привертає увагу читачів. У нашому випадку виявляється, що підводна «споруда» старіша за сам Стовнгендж аж на 4 тисячі років! Ну хіба не сенсація?
Насправді ж ніякого датування ніколи не проводили. Число 9000 з’явилося на підставі того, що в цей період часу на планеті жили мастодонти, а оскільки Марк Голлі побачив на одному з валунів зображення цієї тварини, дослідники припустили, що камінці мають приблизно такий вік.
Ось тут на зображенні можете побачити цього валуна з петрогліфом. Ви бачите на ньому мастодонта? Ми ні.
 
 
А тепер щодо фото на скрині публікації. Це зображення супроводжує тексти про кам’яну «споруду» з озера Мічиґан уже близько десяти років. Проте на ньому ми бачимо не каміння і зроблене воно за десятки кілометрів від цього озера.
 
На фото зображені залишки корабля «Acme Propeller», який затонув на озері Ері у листопаді 1867 року і з того часу обріс мідіями. Роздивитися це та інші фото уламків можна на сайті аквалангістки, яка їх зробила.
Цей випадок нагадує історію про «Велику тихоокеанську сміттєву пляму», статті про яку теж постійно супроводжують недостовірними фото. Ми про це писали тут.
Люди люблять загадкові історії. «Підводний Стовнгендж» звучить куди цікавіше, ніж «лінія з каміння», а фотографії з залишками корабля привернуть більше уваги, ніж фото камінців під водою. Сподіваємося, що колись усі псевдоісторичні матеріяли назавжди зникнуть у темній безодні, а «споруду» з озера Мічиґан вивчать належним чином small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01