ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чергові маніпуляції від ТРУХИ: росіяни знову нападуть на Київ?

Новинний Telegram-канал ТРУХА невірно інтерпретував заяву генерал-майора Марченка щодо можливого наступу Росії на Київ. Канал використовує маніпулятивний заголовок "росіяни знову нападуть на Київ у цьому році", хоча сам генерал не давав такої стверджуваної інформації.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

 Наша пісня гарна й нова, — починаймо її знову...
«росіяни знову нападуть на Київ у цьому році, вони зараз перегруповують сили, – генерал-майор Марченко», — таку маніпуляційну "новину" поширив Telegram-канал ТРУХА. Спростовувати очевидні сміттярки не в наших правилах, але це наочний приклад, як заради клікбейту перекручують чиїсь слова.


Наводячи таку голослівну заяву, ТРУХА посилається на ТСН, а ТСН у своєму матеріалі переказує інтерв’ю Дмитра Марченка. Перед нами наглядний приклад «зіпсованого телефону».

Дослівний фрагмент розмови ви можете почути тут, за цим посиланням, з часової відмітки 39:55.

Д. Гордон: Чи припускаєте Ви, що росіяни можуть піти на Київ знов?

Д. Марченко: Я припускаю все. Для цього в них є і сили, і засоби, і кількість. При цьому для них не проблема втратити 30-40 тисяч людей. Це для нас велика проблема. Для них це не проблема. Вони ж не рахують людей. Їм потрібна якась перемога, хоча б маленька. Вони зупинилися, вони втратили багато території і я скажу, що зараз не потрібно розслаблятися, бо вони відійшли назад непросто так. Просто так ніхто не відходить під час війни. Вони відійшли для того, щоб переоцінити обстановку, зробити якісь висновки, перегрупувати війська й знову піти. Тому ми маємо зробити все, щоб до цього підготуватися.

Нагадаємо, що Київську область звільнили від російських окупантів 2 квітня 2022 року. На нашу думку, Дмитро Марченко дав обширну відповідь на запитання Гордона. Звичайно агресор має бажання захопити якнайбільше території нашої держави, і звичайно нам потрібно розглядати й готуватися до будь-яких сценаріїв. Однак, з відповіді генерала не випливає ствердне «росіяни знову нападуть на Київ цього року».

Зазначимо, що у тексті ТСН теж не обійшлося без маніпуляції.

Щодо можливого наступу на Київ, вони пишуть:

«Неодноразово ми чули від військових, що цього не буде, росіяни не наважаться знову піти на столицю України, у них немає достатньо ресурсів, це малоймовірно тощо».

ТРУХА і ТСН подібною категоричною ствердністю лише дискредитують українських військових. Невідомо, яким буде розвиток подій і чого чекати у 2024 році. Військові лише можуть робити припущення на основі наявної інформації, а зображати їх впевненими у чомусь на 100 відсотків — не найкраща ідея small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01