ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чи дійсно в Україні дозволили писати слово "росія" з маленької букви?

Останнім часом у медіа можна було зустріти заголовки типу "В Україні вже офіційно дозволено писати "росія" з маленької. Але чи дійсно це так, чи справді був виданий такий дозвіл на державному рівні? Розбираємось у темі.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

«В Україні офіційно дозволили писати слово «росія» з маленької букви». Такі заголовки можна зустріти навіть у провідних українських виданнях. Подекуди вони зустрічаються і в закордонних медіа: «Ukraine officially allowed to write “Russia” and “Moscow” in small letters».
 
 Нам було важко винести однозначний вердикт для цього випадку. Але все ж таки вирішили зупинилися на маніпуляції.
 
 
▪️ По-перше, написання назви країни-агресора з малої літери стосується лише текстів НЕОФІЦІЙНОГО характеру.
▪️ По-друге, ніякого дозволу не існує. Національна комісія зі стандартів державної мови на своєму засіданні просто обговорила це питання. А потім повідомила, що відтепер таке написання не вважатиме помилкою.
 «Зважаючи на героїчну боротьбу Українського народу за Незалежність Української Держави [...] написання назв «російська федерація», «росія», «москва», «московія», «московське царство», «російська імперія»», «державна дума рф» тощо з малої букви можна не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в текстах неофіційного характеру», — повідомили в Комісії.
Воно й логічно. Самі поміркуйте — хто нам може заборонити неофіційно писати слово росія з маленької літери? Ніхто. Тож ніякого дозволу на це не потрібно. Мовознавці просто фіксують зміни у живому функціонуванні української мови. Але ніякі зміни в правопис вони не вносили.
Політики в свою чергу не оминули нагоди попіаритися на цьому питанні. Зокрема засідання Комісії було відповіддю на звернення в соціальних мережах віцепрем’єр-міністерки – міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.
Раніше Міністерство освіти і науки видало наказ про те, що в документі, який стосується освіти українських дітей за кордоном, словосполучення «російська федерація» слід писати з великої літери.
Очільник міністерства Оксен Лісовий на своїй сторінці в фейсбуці написав, що хоч і вважає правопис “рф” з великої літери – помилкою, але вимушений так писати, оскільки це вимога нормопроєктування.
 «Без такого виправлення Мінʼюст не зареєстрував би наш наказ, що визначає особливості навчання українських школярів, які нині перебувають за кордоном», — пояснив Оксен  small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01