ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чи можна насправді передбачити землетруси?

Дослідник Франк Хугербетс стверджує, що передбачив землетрус у Туреччині й Сирії, за три дні до того, як він стався. Як доказ наводить свій твіт за третє лютого. Вгадав чи передбачив?
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

«Рано чи пізно в цьому регіоні (південно-центральна Туреччина, Йорданія, Сирія, Ліван) станеться землетрус силою ~M 7.5», — написав Хугербетс. 

Коли цей твіт завірусився, він заявив: «Як я зазначав раніше, рано чи пізно це станеться в цьому регіоні, подібно до 115 і 526 років. Цим землетрусам завжди передує критична планетарна геометрія, як у нас було 4-5 лютого». 

Але чи можна насправді передбачити землетруси?

Якщо коротко — ні. Хугербетс просто вгадав. Сучасна наука дозволяє робити лише імовірнісний прогноз. Але не передбачати землетруси. Інакше б людству вдалося врятувати десятки тисяч життів.

Подібні прогнози занадто узагальнені, і якщо стається землетрус, який чимось збігається з прогнозом, його автори заявляють про успіх. І це незважаючи на те, що один або кілька передбачених ними аспектів кардинально відрізняються від того, що сталося насправді. Це робить їхній прогноз нікчемним з наукової точки зору.

Сказати точно, де і коли станеться землетрус, неможливо, і сейсмологи таким не займаються, каже в коментарі BBC Юлія Семенова, фахівчиня Інституту геофізики НАН України, докторка фізико-математичних наук. Натомість вони вивчають зони можливого виникнення землетрусів. Тобто вони можуть сказати, яка ймовірність землетрусу у певному регіоні на певну кількість років. 

Зважаючи, що Туреччина і Сирія — сейсмонебезнечні зони, подібні прогнози мали більшу ймовірність збутися. Експерти давно попереджали, що Стамбул, який дозволив масштабне будівництво без гарантій безпеки, може бути повністю зруйнований сильним землетрусом.

Геологічна служба США (USGS) заявляє, що ані вони, ані будь-які інші науковці ніколи не передбачали сильного землетрусу.

«Ми не знаємо, як, і ми не очікуємо, що дізнаємося, як це зробити в осяжному майбутньому. Науковці USGS можуть лише розрахувати ймовірність того, що значний землетрус відбудеться у певній місцевості протягом певної кількості років. 

Прогноз землетрусу має визначати три елементи:

  1. дату й час;
  2. місце розташування;
  3. магнітуду.
Так, деякі люди кажуть, що вони можуть передбачити землетруси, але ось причини, чому їхні твердження неправдиві:
  • Вони не ґрунтуються на наукових доказах. Наприклад, землетруси ніяк не пов’язані з хмарами, болями в тілі чи поведінкою слимаків;
  • Вони не визначають усі три елементи, необхідні для передбачення. Їхні передбачення настільки загальні, що завжди можна буде підшукати відповідний землетрус на підтвердження своїх слів;
  • Такі прогнози зазвичай вірусяться в соцмережах, коли відбувається щось, що вважається передвісником землетрусу: низка невеликих землетрусів, збільшення кількості радону в місцевій воді, незвичайна поведінка тварин тощо. На жаль, більшість таких передвісників часто відбуваються без землетрусу, тому реальний прогноз неможливий.
Що стосується «критичної планетарної геометрії», про яку згадує Франк Хугербетс, то численні дослідження у минулому не показали суттєвої кореляції між частотою виникнення землетрусів і напівдобовими припливами, на які впливає положення Місяця.

Як росія використовує землетрус у Туреччині та Сирії для відбілювання власної репутації — читайте у нашому попередньому матеріялі small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01