ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чи справді кожне наступне літо буде одним з найспекотніших?

Розгляньмо сьогодні цитату про те, що нібито кожне наступне літо буде одним із найспекотніших за всю історію спостережень. Її приписують автору книги "Палюче тепло вб'є нас найперше" Джеффу Ґуделлу. Насправді ж ці слова належать кліматологу Ендрю Десслеру та були змінені після поширення в соцмережах.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Сові теж спекотно, але вона однаково перевіряє цитати, які зустрічає під час свого польоту. Й ось уже дня зо три в її полі зору з’являється твердження, що кожне наступне літо буде одним із найспекотніших.

"До кінця вашого життя кожне наступне літо буде одним із найспекотніших за всю історію спостережень. Тому, зрештою, літо 2024-го виявиться одним із найпрохолодніших цього століття. Радійте йому, поки воно триває..." — пише Джефф Ґудeлл у книжці "Палюче тепло вб'є нас найперше".

Як правило, дописи з цією цитатою, які збирають сотні репостів і вподобайок, користувачі соцмереж супроводжують мапою у червоно-бурдових тонах, що показують розподіл температури по різним країнам.

Отже, чи є ці слова в книжці "Палюче тепло вб'є нас найперше" і чи дійсно їх написав Джефф Ґудeлл?

Відповідь: ні, в оригіналі немає.

Ми перечитали книгу і не знайшли цю цитату на її сторінках. Далі ми звернулися до гугла. Він швидко розпізнав ці слова і привів нас до першоджерела.

 
 

Виявилося, що слова належать не Джеффу Ґудeллу, а Ендрю Десслеру, кліматологу Техаського університету A&M. Саме такий коментар Десслер дав журналісту Деміану Керрінґтону, який написав статтю для The Guardian про те, що 2023 рік б’є температурні рекорди.

Ось цей абзац зі статті:

"Prof Andrew Dessler, at Texas A&M University in the US, said the record set in 2023 was not surprising: “Every year for the rest of your life will be one of the hottest [on] record. This in turn means that 2023 will end up being one of the coldest years of this century. Enjoy it while it lasts.»

Переклад: Професор Ендрю Десслер з Техаського університету A&M сказав, що рекорд, встановлений у 2023 році, не був несподіваним: "Кожен рік до кінця вашого життя буде одним з найспекотніших за всю історію спостережень. Це, зрештою, означає, що 2023 рік стане одним з найпрохолодніших років цього століття. Насолоджуйтеся нинішнім моментом".

Цікаво те, що слова змінили: в оригіналі Десслер говорить про температурний рекорд, який встановив 2023-й рік, а в численних дописах у соцмережах написано про літо 2024-го. Не зрозуміло хто і чому змінив цитату.

Також ми помітили, що книгу опубліковали в липні 2023-го, а стаття в The Guardian вийшла в січні 2024. Для потенційного читача у 2023-му трохи дивно було б зустріти твердження про вже існуючий температурний рекорд за період, який досі триває.

А ще ми звернули увагу, що Джефф Ґудeлл згадав у своїй книзі кліматолога Ендрю Десслера, однак це було в контексті роботи... кондиціонерів.

Ось така виходить дивна ситуація з цитатою, яка в соцмережах стала ледве не вірусною протягом кількох останніх днів. Ймовірно, її ще не раз розноситимуть в різних дописах, особливо в спекотні літні дні наступних років. І, на жаль, слова будуть приписувати Джеффу Ґудeллу, а не Ендрю Десслеру.

Примітка: книга "Палюче тепло вб'є нас найперше" виходить у серпні 2024-го у видавництві “Бородатий тамарин”. На сторінці видавництва також опублікували згадану вище цитату й зазначили, що її автор Джефф Ґудeлл. Ми переглядали різні можливі пояснення, чому так сталося і готові припустити, що видавництво могло звернутися до Ґудeлла за передмовою, у якій він і використав цитату Десслера. Можливо, він її змінив й тому замість “2023-го року” з’явилося “літо 2024-го”. Однак, це лише припущення small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01