ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чи справді так виглядає кладовище в Одесі після атаки 15 березня?

Трагічні події 15 березня в Одесі із багатьма жертвами журналісти поєднали із зображенням Західного кладовища, щоб таким чином показати весь масштаб цієї трагедії. З'ясовуємо, чи відповідають ці картинки описаній реальності або ж перед нами маніпуляція.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Негативних емоцій останнім часом хоч відбавляй. На жаль, деякі медія додатково підживлюють їх своїми дописами. Цього разу відмітився "5 канал", допис якого зібрав за добу понад 2500 реакцій.

15 березня країна-терорист росія завдала ракетного удару по житловому району Одеси. Наразі відомо про 21 загиблого та понад 70 поранених, майже 90 будинків повністю або частково зруйновані.

У своєму дописі «5 канал» поєднав цю трагічну подію зі світлинами фотографа Яна Доброносова, на яких зображено Західне кладовище в місті Одеса.

Світлини були опубліковані на ресурсі "Telegraf".

"Кладовище в Одесі після удару по місту 15 березня", — написали журналісти 5 каналу. Такі слова важко читати, коли бачиш на світлинах велику кількість могил.

 
 
Утім, нічого не свідчить про те, що показані могили мають стосунок до загиблих внаслідок ракетного удару 15 березня. Ймовірно, на фото зображено місце, де ховають загиблих військових. Про це свідчать синьо-жовті прапори та написи на табличках.

Через таку маніпуляційну подачу матеріалу, необізнані люди можуть подумати, що показані могили — це усе жертви обстрілу. Також на світлинах ми можемо бачити копання свіжих могил, однак цивільні загиблі можуть бути поховані в різних місцях, та й взагалі не факт, що показані ями копалися саме для поховання жертв обстрілу 15 березня small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01