ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Дипломи не захищають від поширення фейків: як навіть професори можуть вестись на брехню

Сьогодні розглядаємо проблему фейків та маніпуляцій, що можуть вводити в оману навіть високоосвічених людей. Наводимо приклад доцента Андреаса Умланда, який поширив неправдиву інформацію про відсутність уваги ЗМІ до неймовірних досягнень українського школяра. Вкотре наголошуємо на важливості критичного мислення та перевірки різних джерел інформації.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Ми звикли, що на фейки та маніпуляції зазвичай ведуться малоосвічені люди без критичного мислення і здібностей до аналізу. Але досвід показує, що в зоні ризику буквально всі, незалежно від рівня знань і наукових дипломів.


Варто лише зашити в неправдиву інформацію емоційну складову, тоді навіть доцент може повірити у відверту брехню. Всі ми люди та підвладні імпульсивним вчинкам.

Так сталося і з політологом, доцентом кафедри політології НаУКМА, аналітиком Стокгольмського центру дослідження Східної Європи Андреасом Умландом. Він поширив допис про “школяра з Кuєва, який протягом двох місяців переміг в 37 світових олімпіадах, але про нього не говорить жоден телеканал..”.

Яка знайома риторика, чи не так? Перегукується з фотографіями військовослужбовців, “яких ніхто не вітає з днем народження”.


Як ви вже здогадалися, не все з написаного правда.


Учень київської гімназії Андрій Куделя дійсно існує. І він дійсно протягом 65 днів посів призові місця на 37 шкільних олімпіадах Всеукраїнського та міжнародного рівнів. За це його навіть внесли до Національного Реєстру Рекордів.


Неправда полягає в тому, що “про нього не говорить жоден телеканал”.


▪ По-перше, це сталося ще у 2019 році, але, як бачите, новина залишилася настільки “непоміченою”, що її досі тягають сайти-сміттярки.

▪ По-друге, варто лише загуглити й ви знайдете сюжет про Андрія Куделю на 5 каналі. Або новину на 24 каналі.

І це вже не кажучи про численні публікації в суто друкованих онлайн-медіях: Укрінформ, NV, gazeta.ua, газета День і багато інших. І навіть на сайті Київської міської державної адміністрації про Куделю писали.

Але проблема полягає навіть не в цьому. Андреас Умланд поширив допис про Куделю від фейсбук-сторінки “Мечты”, яка в свою чергу просуває публікації сайта-сміттярки “news5sweet”.

Навіть побіжним поглядом можна помітити, що це низькосортні тексти з клікбейтними та емоційними заголовками. До того ж частину кириличних літер, замінюють на ідентичні латинські. Про цей трюк ми розповідали ще кілька років тому.

Під дописом Умланда чимало українців вказали на те, що це фейк, проте він жодним чином не відреагував, хоча до фейсбуку заходив.
Щоправда, й деякі коментатори думають, що здобутки Куделі вигадані. Як ви вже знаєте, це не так. Вигадка лише в тому, що українські журналісти про це жодним словом не обмовилися small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01