ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Гольфстрім може зникнути вже за кілька років? Маніпуляція, яку підхопило багато відомих медіа

Останніми тижнями в деяких ЗМІ можна було зустріти статті під алармістськими заголовками на кшталт «Гольфстрим може зруйнуватися у 2025 році». Згрішили в цьому плані і The Guardian, і Live Science, і NY Post. На Live Science, на жаль, послалися такі українські ресурси як Бабель та Громадське. Це саме той випадок, який наочно демонструє дитячу гру «зіпсований телефон», тільки учасниками є дорослі медіаресурси, а не діти в садочку. Звичайно ж, у 2025 році Гольфстрим не зруйнується. До тих пір поки дме вітер, а Земля обертається – Гольфстрим існуватиме. Такого роду новини б’ють на дуже прості емоції та підривають важливість самої новини, замотуючи її ніби цукерку в дешеву обгортку, з брехливою інформацією про складники.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Замість того, щоб використати нехай і складний, але точний термін про Атлантичну меридіональну циркуляцію, журналісти підмінюють його всім відомим Гольфстримом. Таким чином отуплюють новину під середньостатистичного читача. Це спосіб достукатися до людей, які не розбираються в деталях атлантичної гідрології, але точно щось чули про Гольфстрим і знають, що якщо його не стане — це буде страшно.

Мету досягнуто — люди пройнялися важливістю зміни клімату. Але це все одно брехня. Чи прийнятна вона, якщо для хороших цілей?

Швидкі новини, які б’ють на дуже прості емоції — це експлуатування нашого уявлення про чорно-білість світу. Але так не буває (хіба що у війні росії проти України), існують усілякі відтінки сірого, не можна бити на одну емоцію. Цим медія підривають важливість самої новини, замотуючи її ніби цукерку в дешеву обгортку, з брехливою інформацією про складники.

📌 Про що йдеться

Останніми тижнями в деяких ЗМІ можна було зустріти статті під алармістськими заголовками на кшталт «Гольфстрим може зруйнуватися у 2025 році». Згрішили в цьому плані й The Guardian, і Live Science, і NY Post.

На Live Science, на жаль, послалися такі українські ресурси як Бабель та Громадське. Це саме той випадок, який наочно демонструє дитячу гру «зіпсований телефон», тільки учасниками є дорослі медіаресурси, а не діти в садочку.

✅ Звичайно ж, у 2025 році Гольфстрим не зруйнується. До тих пір поки дме вітер, а Земля обертається – Гольфстрим існуватиме [1]. В дослідженні з Nature Communications [2], яке і послугувало тригером для оманливих заголовків, мова йде про Атлантичну меридіональну циркуляцію (AMOC – Atlantic meridional overturning circulation), а це аж близько не Гольфстрим. Та і в самій статті згадування течії «Gulf Stream» зустрічається нуль разів.

~90% течії Гольфстрім не мають нічого спільного з системою АМОС. Вони з’єднуються між собою лише через Північноатлантичну течію, яка є невеликою гілкою Гольфстриму і прямує в сторону Гренландського та Норвезького морів. Гольфстрим переносить 150 свердрупів води (1 свердруп = 1 млн. кубометрів води за секунду), тоді як АМОС транспортує 15, що є ~10% від всієї води Гольфстриму [3].

Приповерхневу течію Гольфстрим в основному рухають вітри, які існують незалежно від клімату. Щоб вона зникла, потрібно зупинити планету. Глибинна АМОС рухається з півночі на південь шляхом опускання глибоко під поверхню холодної та солоної води у згаданих вище двох морях (уявіть конвеєрну стрічку). Цей холодний і повільний (~1000 років потрібно для завершення одного циклу) підводний потік прямує в бік Південного океану. Якщо вода стає менш солоною (на це впливає кількість опадів і танення льодовиків) і більш теплою, то процес руху гальмується – тепла вода залишається на місці, течія призупиняється, а кількість тепла доставленого в північну півкулю з південної зменшується.

Саме цей момент і хвилює кліматологів уже багато років. Атлантична меридіональна циркуляція дійсно є важливою для клімату, особливо для північних районів Атлантики. Вченими проводяться дослідження з прогнозуванням імовірних сценаріїв в майбутньому, будуються різні моделі зі спробою реконструкції системи АМОС в різних часових проміжках.

В одному зі своїх звітів Міжурядова група експертів зі зміни клімату (IPCC) висновувала: «У 21 столітті прогнозується ослаблення АМОС, хоча колапс дуже малоймовірний. До 2300 року колапс буде малоймовірний згідно зі сценарієм з великою кількістю викидів, і дуже малоймовірний при малій кількості викидів» [4].

Про Гольфстрим IPCC зазначили, що, виходячи з теоретичного розуміння, ця течія не зникне при повному руйнуванні АМОС. У цій всій історії важливо розуміти таку річ – існує велика кількість різноманітних досліджень з різними моделями, різними розрахунками та спрощеннями, наприклад, в якихось роботах береться до уваги танення льоду в Гренландії, а в якихось цей момент ігнорується. Врахувати всі фактори впливу практично неможливо, якісь прогнозування дають більшу ймовірність певних змін в АМОС, а якісь – меншу.

Можливо, АМОС в майбутньому перейде в інший режим, або ж занурення води переміститься в інше місце, а може переломний момент у якомусь виді дійсно настане в найближчі століття. А може взагалі не настане. Ця система течій неймовірно складна і її показники відрізняються на різних широтах. Як мінімум, неправильно робити ствердні висновки по одному дослідженню.

У своїй роботі в Nature Communications данські вчені пишуть про зміни з 95% довірчим інтервалом для 2025-2095 років. В липні цього року експерти з клімату та океанології збиралися на обговорення спостережень та досліджень АМОС. «Більшість учасників прийшла до висновку, що ми не знаємо, як АМОС реагуватиме на антропогенні зміни в майбутньому», – написала професорка Eleanor Frajka-Williams [5].

🦉Мораль: наукові дослідження неймовірно складні, для їхнього розуміння потрібно витрати не один день, а то і тиждень на вивчення теми. Чи можуть собі це дозволити журналісти, які ставлять новини на потік зі швидкістю Гольфстриму? Навряд чи. Як бачимо, інколи навіть буває важко відкрити першоджерело чи розібратися, що Гольфстрим і АМОС не одне й теж. Це варто пам’ятати, читаючи перекази досліджень і перекази переказів.

Підготував Дмитро Філіпчук. Більш докладно про причини руху Гольфстриму, можна дізнатися з відео на каналі німецької науковиці Сабіни Госсенфельдер [6].

📌 Використані джерела:
1. https://hwpi.harvard.edu/.../gulf-stream-safe-if-wind...
2. https://www.nature.com/articles/s41467-023-39810-w
3. https://www.realclimate.org/.../what-is-happening-in-the.../
4. https://www.ipcc.ch/.../3/2022/03/01_SROCC_SPM_FINAL.pdf
5. https://twitter.com/EleanorFrajka/status/1683921080329830401
6. https://youtu.be/tnVWUIhQ8dE  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01