ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Ілюстративне фото для зображення ДТП: чому не варто використовувати такі фото у подібних новинах

Короткий висновок: Навіть правдиву інформацію можуть сприйняти за фейк через недоліки у виборі ілюстрацій. Журналісти часто вдаються до використання візуально подібних, але не пов'язаних з подією зображень, так званих ілюстративних фото, що призводить до неправильного сприйняття ситуації суспільством. Наприклад, як це сталось у випадку з ДТП, коли розміщене фото взагалі не є актуальним, хоча опис каже нам, що ця трагедія тільки що відбулась. Ще раз наголошуємо на важливості перевірки джерел та радимо бути дуже пильними, коли маєте справу із різними сайтами-сміттярками.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Ми не раз розповідали, як у кілька кліків можна перевірити інформацію за фотографією. Але на практиці цей спосіб інколи дає збій через те, що медія ілюструють свої новини зображеннями, які не мають відношення до події. Наприклад, якщо картинки з місця просто немає, або вона не достатньо вражає. Тоді журналісти шукають щось візуально подібне і виразніше. Через це навіть правдиву інформацію пильні читачі можуть сприйняти за хибну. Показуємо на прикладі публікації на сайті-сміттярки.
До нас звернулася читачка з повідомленням про фейк на фейсбук-сторінці “Інформаційна бомба”. В дописі, який уже зібрав понад 1300 лайків, пишуть про страшну ДТП, в яку потрапила вантажівка, що “повертала героїв додому”. На думку читачки — це черговий вкид, оскільки фото, яким проілюстрували новину, ще торішнє.
 
 Це правда — автокатастрофа, яку ми бачимо на світлині, трапилася ще 27 грудня 2023 року поблизу села Махнівка Хмільницького району на Вінниччині. За попередньою інформацією слідства, “43-річний водій вантажівки Mercedes-Benz Actros, житель Львівської області, виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся з автомобілем DAF, яким керував 44-річний мешканець Житомирщини”.
 
Як бачите, ця новина цілком суперечить тій інформації, яку ми заскринили. Адже там, якщо перейти за посиланням на сайт-сміттярку “myzukrainy”, вказаним у коментарях, можна прочитати про геть інше ДТП нa автодорозі Тepнoпіль-Львів, в якому автомобіль “BAЗ 2109” зіштовхнувся з автомобілем марки “Мepceдec Cпpинтep” – саме на ньому можна побачити напис «На щиті евакуація померлих».
 Проте це теж НЕ фейк. Низка локальних медій дійсно повідомляють про те, що 26 лютого 2024 року близько 04:40 на автодорозі поблизу села Словіта на Львівщині сталася смертельна ДТП. З посиланням на соцмережі журналісти пишуть, що попередньо відомо про загибель чотирьох людей.
 Насправді загинули троє та ще троє травмованих. Встановлено, що водій «ВАЗ 2109» перед цим вживав алкоголь.
 "Від отриманих травм водій легковика та його пасажир, 24-річний мешканець Золочівського району, загинули на місці. Ще один пасажир «ВАЗ 2109», 28-річний мешканець Кіровоградської області, отримав тілесні ушкодження та помер у кареті швидкої допомоги. Водій мікроавтобуса, його пасажир, 38-річний житель Львівського району, та пасажир легковика, 41-річний мешканець Золочівського району, отримали тілесні ушкодження та були доставлені до медичного закладу", - повідомляють у поліції.
У мережі вже є навіть відео з місяця автокатастрофи, на якому можна побачити той самий автомобіль “Мepceдec Cпpинтep” із написом “На щиті евакуація померлих”. Примітно, що на фейсбук-сторінці львівської поліції цей та інші написи заретушували. Також вони не згадують, що серед учасників ДТП були військовослужбовці.
Хоча ця новина виявилася частково правдивою, це не означає, що варто довіряти сайтам-сміттяркам. Якщо новина не має надійних джерел інформації, якщо на сайті використовують кириличні літери впереміш із латинкою, якщо всі публікації анонімні — обходьте такі ЗМІ десятою дорогою.
Так, у вас можуть бути справедливі претензії до провідних медій з так званого “білого списку”. Але невже краще читати сайти, склепані на блог-платформах без притомної редакційної політики? Подумайте про це.
 Раніше ми не раз повідомляли про конфузи, які сталися з медія через ілюстративні зображення (можна почитати за цими покликаннями  http://surl.li/qyvsm, http://surl.li/qyvtp, http://surl.li/qyvut ) small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01