ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Коли і як почнеться навчання у школах?

Мережею шириться фото з підписом «все готове до навчального року. На світлині зображено «клас» для учнів, який облаштували в укритті однієї із українських шкіл. Ми перевірили - фото правдиве. Його опублікував директор школи у місті Стрий на Львівщині. А от люди, які почали поширювати цю світлину, перекрутили інформацію й зманіпулювали
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Директор повідомив, що більшість батьків висловилася за очне навчання, тому школа готується до 1 вересня. Зокрема, міжвідомча комісія підписала акт прийняття укриття, в освітньому закладі розробили інструкцію з евакуації до укриття під час тривоги, крім основного є два запасні виходи, закупили медикаменти та обіцяють біотуалет. Але після хвилі гейту в коментарях директору самбірської школи довелося видалити фото
 
Чому до директора школи виникло стільки питань, що довелось видалити фото? Приспускаємо через те, що світлину стрийської школи використали в емоційно маніпулятивному дописі. Зокрема авторка пише, що в батьківських чатах йде голосування і більшість батьків віддають перевагу очному навчанню, але це рішення вона називає «решением отчаянных и стоном усталых». Дописувачка припускає, що укриття перевіряють для «ґалочькі» і батьки наражають дітей на небезпеку:
 
🚫«это - не защита, это - ловушка, в которую невозможно отправить детей и не сойти с ума. И тут нельзя рассчитывать ни на благорозумие родителей, ни на ответственность местных властей, которым Киев "посоветовал" имитировать мирную жизнь даже там, где ее нет».
На довершення авторка робить висновок, що ближче до 1 вересня батьки будуть масово виїздити, аби віддати дітей до закордонних шкіл.
Що насправді очікує учнів та їх батьків з 1 вересня? Ми зібрали основні тези про старт навчання у 2022 році. 
 

Коли почнеться навчання? 

Традиційно навчання в закладах загальної середньої освіти розпочнеться 1 вересня. Освітній процес у школах триватиме до 30 червня 2023 року. В університетах Уряд радить розпочати навчання з 15 серпня, але це не стосуватиметься перших курсів https://bit.ly/3QrZZ6b

Офлайн чи онлайн?

Навчальний рік розпочнуть в очному режимі. Для того, щоб навчальні заклади вийшли на навчання офлайн, там повинні обладнати укриття. Безпекою шкіл та перевіркою укриттів займатимуться створені на місцях спеціальні комісії. До їх складу входитимуть регіональні рятувальники та правоохоронці, а очолять профільні заступники керівників військових адміністрацій. Якщо комісію влаштовує шкільне укриття, вони готують відповідний акт, який підписує керівник місцевої ВЦА. 
 
Якщо ж сховища замалі і усі учні не поміщаються там одночасно, тоді навчальний заклад має підготувати змішану форму навчання. Наприклад, практичні та лабораторні заняття можуть проводити безпосередньо у навчальному закладі, а лекційні – дистанційно. Якщо ж у школі чи поруч немає сховища, навчання буде винятково дистанційним. Для учнів початкових класів у МОН радять проводити заняття класів переважно в очній формі, бо діти потребують живого спілкування. 
 
Структура та тривалість навчального тижня, дня, занять і відпочинку, а також форми організації освітнього процесу визначає педагогічна (вчена) рада закладу освіти з урахуванням обсягів навантаження та ситуації в регіоні. 
 
Тобто усі ці вимоги не стосуються прифронтових та окупованих територій. Там навчання можливе лише в онлайн-формі. Надалі формат навчального процесу залежитиме від безпекової ситуації в кожному населеному пункті. 

Якими повинні бути укриття у закладах освіти?

Комісія повинна перевірити заклади освіти та прилеглі території на наявність вибухонебезпечних предметів. У школах повинні перевірити системи оповіщення, зокрема, доступності оповіщення для дітей із порушеннями зору та слуху. Персонал шкіл має пройти навчання з надання домедичної допомоги. З дітьми повинні провести тренування, як їм потрібно діяти під час повітряної тривоги. У класах та коридорах шкіл повинні позначити шляхи евакуації. Безпосередньо у сховищі мають бути запаси води та медикаментів, а також, за можливості, під'єднаний Wi-Fi для проведення занять. 

Чи всі батьки згодні з очною формою навчання?

Офіс освітнього омбудсмена Сергій Горбачов провів опитування, яку форму навчання, очну чи дистанційну, батьки обрали для своїх дітей. У результаті понад 60 % респондентів не готові, щоб з 1 вересня їхні діти навчалися очно. 
 
У МОНУ повідомили, що не визнають ці результати опитування, оскільки Міністерству невідомо «з яких причин Офіс омбудсмена ініціював опитування, результатам якого не можна довіряти». Водночас у Міністерстві обіцяють результати власного опитування, які провела Державна служба якості освіти України. 

Чи можуть батьки відмовитись від очного навчання?

Так, можуть. На початку серпня, перебуваючи в одній зі шкіл у Сумах міністр освіти Сергій Шкарлет повідомив, що право вибору форми навчання буде за батьками. 
 
Тобто навіть у разі наявності в школі обладнаного сховища, якщо батьки бояться вести дитину до школи – вони повинні повідомити про це керівництво навчального закладу. У такому випадку керівники шкіл зобов’язані забезпечити дитині доступ до освітнього процесу в режимі онлайн. 
 
За даними МОНУ, станом на 15 серпня 2022 року проведено огляд понад 21 тис. закладів освіти, що складає 80% від загальної кількості. За словами міністра Шкарлета, до початку освітнього процесу готові майже половина з них – 41 % закладів освіти
 
Авторка: Альона Маліченко
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01