ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Компанія “Ашан” підтримує війну росії проти України

Сьогодні Україну сколихнула новина про те, що компанія Auchan постачала товари російським військовим на окупованих територіях України під виглядом гуманітарної допомоги. Що відомо?
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

 

17 лютого вийшло спільне розслідування Le Monde, Bellingcat та The Insider. Журналісти з’ясували, що працівники компанії "Ашан" в росії допомагають російській армії. На передову безкоштовно направляли товари зі складів самої мережі, а також збирали пожертвування на території супермаркетів.

Розслідування базується на "злитому" внутрішньому електронному листуванні, свідченнях колишнього працівника мережі і публікаціях у соцмережах. Журналісти доводять, що керівництво російського "Ашану" не могло не знати, куди йдуть їхні товари, ба більше – в деяких випадках вони самі організовували збір.

Так, у березні співробітники кількох магазинів у санкт-пєтєрбурґє отримали листи від контролерки управління "Ашан-санкт-петербург", де було сказано, що потрібно зібрати гуманітарну допомогу. У вкладених списках значилися шкарпетки, футболки (усі розміри як на чоловіків), консервована тушонка, бритви, запальнички, а також цигарки (які взагалі ніколи не постачають як гуманітарну допомогу). Жодних товарів для жінок та дітей не було. Усю «гуманірку» взяли зі складів "Ашану", її вартість склала 2 млн рублів (27 тис. дол.).

Колишній працівник одного з супермаркетів "Ашан" у санкт-пєтєрбурґє підтвердив, що «гуманітарку» направляли на потреби «спеціальної військової операції». З публікацій у соцмережах журналісти дізналися, що пункти збору «гуманітарної допомоги для Донбасу» влаштували й в інших крамницях мережі, зокрема у самарі, владімірє, рибінську. А очільник «благодійного фонду», який займається постачанням допомоги військовим, навіть фотографувався зі співробітником «Ашана», підписавши це фото словами: «Заручилися підтримкою партнерів».

Окрім супермаркетів "Ашану", схоже, що і “Леруа Мерлен” займався поставкою товарів на окуповані території. Обидві компанії входять до складу французького холдингу “Association familiale Mulliez”. Крім того, за твердженням журналістів, російський “Ашан” збирав і передавав у військкомати дані про своїх співробітників.

Що кажуть в "Ашані"?

Російське керівництво "Ашану", що прогнозовано, від коментарів журналістам відмовилося. Керівництво головного офісу у Франції вибрало більш зручну позиції, заявило, що воно «внє політікі». Втім чи справді французький Auchan перебуває поза політикою і жодною підтримкою російських окупантів не займається, як він говорить у своєму прес-релізі?

Цій заяві суперечать декілька фактів

  1. По-перше, у березні минулого року, після того як президент Зеленський попросив французькі компанії піти з російського ринку, "Ашан" відмовився це зробити. Аргументували це турботою про співробітників, їхні сім’ї та небажанням кидати своїх клієнтів. Також "Ашан" заявив, що не може покинути росію, бо «Ми щодня випікаємо у наших магазинах свіжий хліб для українців та росіян, що на даний момент життєво необхідно». Втім розслідування Le Monde, Bellingcat та The Insider, що для "Ашану" «життєво необхідно» було ще й підтримувати російську армію.
  2. По-друге, присутність компанії на російському ринку – це сплачені російській державі податки, а це, в свою чергу, перетворюється на фінансування її армії, яка знищує українців в геноцидній війні.
  3. По-третє, у холдингу стверджували, що хоч обидві компанії залишаються на росії, втім припинять інвестування у російську економіку. Так, у 2023 році у місті владімір "Леруа Марлен" планував відкрити новий торговий центр, але заявив, що через війну ані будівництва, ані відкриття не буде. Натомість у розслідуванні Le Monde демонструють фото з супутнику, де видно, що впродовж 2022 року новий торговий центр у владімірі таки будується.

Чому французькі компанії вперто не бажають іти з росії?

Причина банальна – гроші. Наприклад, для "Ашан" та "Леруа Марлен" росія є другим за значимістю ринком збуту (на першому місті Франція). Значна частина доходу холдингу, до складу якого входять обидві компанії, залежить від росії. У 2021 році принаймні 20 % річного обороту "Леруа Марлен" та 10% річного обороту "Ашан" отримано з мереж в росії.
Це не єдина французька компанія, яка продовжує заробляти криваві гроші на росії. Взимку ми розповідали про компанію Bonduelle, яка так само не пішла з російського ринку. Так само російський офіс підтримав російських окупантів і передавав їм гуманітарку з побажанням «якнайшвидшої перемоги». 

Реакція

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що обговорить результати розслідування щодо "Ашан" із французькою колегою Катрін Колонною. 
В українському офісі «Ашану» повідомили, що шоковані результатами журналістського розслідування та вимагають пояснень від французького офісу. 

Якою може бути реакція українців?

Бойкотувати компанії, які продовжують вести бізнес as usual із росією. Для перевірки цієї та інших компаній радимо користуватися сайтом https://leave-russia.org, де є повний перелік компаній, що досі працюють на росії.

Перевірити компанії можна також за допомогою телеграм-бота @BoycottRussiaBot. Він не лише перевірить, а й підкаже альтернативні бренди, в пріоритеті українські small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01