ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Купи медаль: як громадські об'єднання торгують нагородами

Нагороди по 500 гривень: від медалей “За щасливе подружнє життя” і “За зцілення людських душ” до відзнак імені Богдана Хмельницького та гетьмана Івана Мазепи. Так, вам не почулося: організація, що видає такі медалі, існує не в чиїхось фантазіях, а в реальності. І провадить доволі сумнівну діяльність: нагороджує ледве не будь-кого за будь-що
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Чому ми взагалі про це говоримо? Бо Всеукраїнське об’єднання громадян «Країна» видало медаль Богдана Хмельницького Алі Шехайтлі, сумнозвісному засновникові Instructor.ua.

Неуважні можуть її сплутати з державним орденом Богдана Хмельницького, яким нагороджують «за особливі заслуги у захисті суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України». Але не піддавайтеся омані — це геть інше. Далі — подробиці.

Школа Шехайтлі «славиться» тим, що в ній застосовують фізичні та моральні приниження, інструктор ображає та бʼє своїх учнів поролоновою палицею. Нещодавно «Телебачення Торонто» зняло викривальний сюжет про його діяльність. Якщо коротко — він далекий від того, чому сам і навчає.

Після сюжету інструктор «був на межі, щоб закрити зал і розпустити людей», але раптом нізвідки з’являється рятівна медаль Богдана Хмельницького, якою під патосну музику його нагороджують. Й ось він знову в іпостасі героя продовжує тренувати людей.

То як і за що він її отримав? І що це все означає? Розказуємо

На сайті об’єднання «Країна» можна переглянути повний перелік нагород за різними критеріями: за видатні вчинки та сумлінну працю, за добру справу, пам'ятні та ювілейні медалі.

Згідно з законом подібні громадські об’єднання мають діяти на принципах «відсутності майнового інтересу їхніх членів», але в конкретному випадку це робе трохи по-іншому.

«Країна» по-суті створила бізнес на своїх нагородах. Відзнаки за досягнення описують так, ніби це якась іграшка чи світшот із улюбленим героєм фільму. На кожному кроці наголошують, що медалі справжні. Як тут не згадати Ральфа Волдо, який писав «чим гучніше він казав про свою чесність, тим прискіпливіше ми рахували свої ложки»?

Ціна медальки варіюється від 300 до 3250 гривень. Достатньо лише заповнити форму на сайті, де потрібно вказати бажане «звання» та ім’я майбутнього «героя», а тоді очікувати на орден поштою.

Ось лише кілька прикладів тих, хто скористався цією послугою: «84-річний волонтер з Глухова отримав медаль», «Троє червоноградців отримали почесні нагороди від Всеукраїнського об’єднання громадян «Країна», «Знак народної пошани: «Інтергал-Буд» отримала «Хрест громадянських заслуг».

Хто ж може роздавати ці прекрасні нагороди? Керівники громадських організацій, областей, районів, а також…гідні громадяни. Отже, якщо вважаєш себе саме таким, можеш нагородити, наприклад, знаком народної пошани будь-кого, бодай свого брата чи колегу.

Перед нами – випадок торгівлі нагородами та повне знецінення їхнього значення. Навіщо намагатися справді досягти чогось для країни й суспільства, якщо можна за кількасот гривень придбати собі, своєму другові чи кумові “Зірку слави та заслуг”? small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01