ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Маніпуляції та фейки навколо стрілянини поліцейського в Дніпрі

Цього тижня в Україні сталася подія, яка викликала великий резонанс — стрілянина на вулиці Дніпра, де поліцейський використовував зброю проти чоловіка, що призвело до його смерті. Майже негайно після поширення відеозапису інциденту через соціальні мережі та ЗМІ російська пропаганда активно втрутилася в обговорення теми. Вона як завжди маніпулювала свідомістю українців, поширюючи відверті фейки.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Цього тижня Україну сколихнула новина про стрілянину на вулиці Дніпра, де патрульний поліцейський застосував зброю до чоловіка, внаслідок чого останній помер. Майже одразу, як відео зі стріляниною почало поширюватися соцмережами та ЗМІ, підключилася до “розгону теми” й російська пропаганда. Як завжди маніпулювала свідомістю українців і публікувала відверті фейки.
Думки українців щодо цієї події розділилися: чи перевищили свої повноваження поліцейські, чи все зробили правильно, чи співрозмірна була загроза життю патрульних використанню табельної зброї?
Не лише російська пропаганда “старалася”, в українському інформаційному полі теж було достатньо маніпуляцій. Ми не аналізуватимемо весь кейс з юридичного боку, а лише зберемо для вас найбільш розповсюджені фейки та маніпуляції.
📌Перед тим коротко нагадаємо основні факти
Вбитого звали Джумбері Сілогава, йому було 38 років, він прописаний в Дніпропетровській області. Чоловік мав бізнес у сфері надання ритуальних послуг. Автомобіль Jaguar, який зупинили патрульні, належить Наталії Сілогаві. Це – колишня дружина Джумбері. В момент інциденту в машині перебувала інша жінка, а не Наталія Сілогава.
Як повідомляє “Суспільне”, патрульному поліцейському Євгену Звонкову, який вчинив три постріли, обрали запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту на 60 діб. Звонков заявив у суді, що своєї провини не визнає.
За словами поліцейського, він використав зброю тільки після того, як були застосовані всі можливі засоби для захисту свого життя.
🦉Тепер перейдемо до фейків та маніпуляцій навколо цієї історії, і розпочнемо з найбільш відвертої дезінформації.
🚫На одному популярному пропагандистському російському телеграм-каналі з 470 тисячами підписників взагалі цю історію використали з підтекстом, що чоловіка вбили на очах у його сім’ї, бо той не хотів мобілізуватися в ЗСУ. А далі цей фейк підхопили і деякі українські блогери. .
Перша маніпуляція нас повертає в 2013 - 2014 роки, у часи Євромайдану. Автор відверто перекручує факти та інформацію, вказуючи, що на Майдані поліція не стріляла по протестувальникам, а в Дніпрі поліцейський убив цивільного.
✅По-перше, в Дніпрі вбили цивільного, після того як той напав на двох поліцейських, наніс їм тілесні ушкодження. Застосування зброї відбулося, на думку патрульного поліцейського, тільки після того, як були застосовані всі можливі засоби, і для захисту свого життя. Наскільки оцінка ситуації поліцейським була правомірною - на це питання відповість лише суд.
✅По-друге, на Євромайдані поліція та Беркут стріляли по беззбройних людях, які не загрожували життю поліцейських. І тільки після перших пострілів від поліції був відкритий вогонь у відповідь від протестувальників.
За різними оцінками, загинуло близько 70 протестувальників та 11 робітників правоохоронних органів.
Тому говорити про те, що до протестувальників на Євромайдані не застосовувалася вогнепальна зброя - відверта маніпуляція та дезінформація.
🚫Наступна маніпуляція, від відомого блогера Ростислава Шапошнікова.
Блогер в своєму пості порівнює ситуації в Дніпрі та Запоріжжі, де відбулася бійка між працівниками місцевого Територіального центру комплектування (ТЦК) та перехожим, який тікав від тих, внаслідок якої перехожий опинився на землі.
Шапошніков критикує роботу поліції в ситуації у Запоріжжі, закликаючи тих відкрити вогонь по працівниках ТЦК.
✅Насправді, на відео, поширеного в соцмережах, робітники поліції навпаки намагаються припинити бійку та побиття перехожого, та відганяють від нього працівників ТЦК. У Запоріжжі не було загрози життя будь-кого. А поведінку та дії працівників ТЦК в цій ситуації оцінять відповідні органи.
🚫І нарешті ще один блогер Сергій Медяник, маніпулюючи, порівнює затримання та відправлення в СІЗО на 60 діб полтавського фітнес-блогера Романа Заволоки та застосування у Дніпрі до патрульного запобіжного заходу — цілодобового домашнього арешту.
✅Обрання запобіжного заходу - це не тільки про тяжкість статей, в яких людина обвинувачується, це і про те, чи здатна людина впливати на свідків, чи може вона переховуватися від органів слідства і так далі.
Романа Заволока неодноразово публічно ображав українських військових, а якось в одного з них навіть плюнув. За це йому повідомили про підозру, зокрема, в образі честі та гідности військовослужбовця  small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01