ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Маніпуляції українських медіа: "Путін ухвалив рішення підірвати Запорізьку АЕС. ЗМІ дізналися дату"

Розповідаємо про маніпуляції, які поширюють різні українські ЗМІ стосовно підриву Росією ЗАЕС. Базують ці свої припущення медіа на анонімних телеграм каналах.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

В українських медіа знову маніпулюють темою можливого підриву Запорізької АЕС російськими окупантами. Цього разу новина з клікбейтним заголовком вийшла на сайті “ТСН”. Джерело журналістів безперечно викликає довіру (сарказм) — анонімний телеграм-канал.

📌Розберімося, що не так із цією новиною і що відбувається насправді.

🚫На сайті “ТСН” вийшла новина з заголовком «Путін ухвалив рішення підірвати Запорізьку АЕС: ЗМІ дізналися дату».



У самій новині з посиланням на російський анонімний телеграм-канал “Генерал СВР” стверджується, що “російський диктатор владімір путін нібито ухвалив рішення підірвати окуповану Запорізьку АЕС. Росіяни "планують теракт наприкінці серпня-початку вересня".

Як бачимо, ні про яку дату, як написано в заголовку, не йдеться. Тож по факту клікбейтний заголовок спростовує вже перше речення. Це якщо заплющити очі на джерело, якому апріорі не можна довіряти.

Пізніше текст новини ТСН відредагували: в заголовку дописали, що таку інформацію поширюють російські телеграм-канали, а згадки про ЗМІ і дату прибрали. Щоправда жодної мітки про те, що текст було змінено в публікації немає❗️

Також вказано, що очільник кремля, згідно з публікацією, планує майже одночасно техногенну катастрофу на Курській АЕС, аби звинуватити у цьому Україну.

❗️Жодних інших доказів не наводиться.

Сама публікація швидко розлітається по українським телеграм-каналам і медіа. При чому, як часто буває в телеграм-каналах, взагалі без посилання на джерело.

На вкид починають реагувати офіційні особи.

👉Так, у пресслужбі Запорізької ОВА повідомили, що «наразі інформація, яка поширюється у ЗМІ стосовно якогось спланованого теракту російськими окупантами на Запорізькій атомній електростанції, не підтверджується. Вона не відповідає дійсності» https://bit.ly/459j8kE

🔘У 13.48 “ТСН” публікує нову новину з коментарем ГУП, в якому говориться, що “наразі ймовірність провокацій на Запорізькій атомній електростанції мінімальна, загрози немає”.

👉“Щодо можливої провокації росіян на ЗАЕС, то зараз небезпеки немає. Активно працює російське ІПСО, вони намагаються посіяти паніку, налякати українців. Звісно, у разі підвищення ймовірності провокацій, як і раніше – ГУР, Президент та інші спецслужби обов’язково попередять. А ось зараз хвилюватися не варто”, – кажуть в головному управлінні розвідки “ТСН”, яке і почало сіяти паніку.

На ТСН знову посилаються українські медіа та телеграм-канали, які починають спростовувати російський “вкид”.

🔘Але о 14:48 16 серпня посилання, за яким можна було подивитися новину, вже не працює — веде на головну сторінку видання. Водночас на жодному з ресурсів ГУР немає офіційного коментаря.

✅Як бачимо, купа українських медіа перепостило нібито коментар ГУР, якого тепер просто не існує в інформаційному просторі.

🦉Інформації можна довіряти, якщо джерело, яке її розповсюдило, піддається верифікації. Завжди треба перевіряти повідомлення в офіційних джерелах, особливо, коли вам пропонують довіряти скріншоту публікації або просто анонімному повідомленню, яке потім легко видаляється або коригується.

☝️Що стосується провокації росіянами на Курській АЕС, то про це повідомляв Центр Національного Спротиву. За їх даними, в Курської області триває підготовка до евакуації з зони ймовірного радіоактивного забруднення, на випадок аварії на АЕС. Для цього місцевій владі поставили завдання створити транспортний реєстр. Відповідні документи потрапили у розпорядження Центру національного спротиву.

За даними ЦНС, Сили оборони України діють виключно на території України й не планують ніяких атак на атомні станції. Ця провокація необхідна самим росіянам, аби відвернути увагу світу від захоплення ЗАЕС  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01