ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Мобілізація чи власне бажання служити: правда про "1,4 мільйона мобілізованих громадян Північної Кореї"

Сьогодні розповідаємо про те, як низка українських медіа неправильно інтерпретували заяву про 1,4 мільйона добровольців з Північної Кореї. Її видали за мобілізацію, хоча насправді йдеться про добровільний вступ корейської молоді до армії своєї країни.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Не мобілізували, а корейці виявили бажання вступити до армії.

Низка українських видань повідомили, що “Північна Корея мобілізувала 1,4 мільйон добровольців". Заголовки можуть різнитися, але в кожному разі всі пишуть про доконаний факт.

Серед цих медій є, на жаль, як сумнівні, так і гідні довіри: Радіо Свобода, Новинарня, Прямий канал, Фокус, Уніан, портал Militarnyi та багато інших.

 
 

Дехто прикривається авторитетом західних ЗМІ. Хоча навіть якщо взяти той же Reuters, який масово цитують, то ми побачимо, що вони пишуть дещо про інше:

"Північна Корея повідомляє про 1,4 мільйона бажаючих вступити до армії на тлі напруженості з Півднем".

Як бачите, ніякої мобілізації в заголовку немає.

Хай там як, єдине джерело цієї інформації — це Корейська центральна інформаційна аґенція.

Уже самого цього факту достатньо, щоб поставити під сумнів всі публікації про це. А якщо вже й цитувати, то саме аґенцію (бо більше ніхто про це не повідомляв). І робити це слід вкрай обережно.

То про що ж вони пишуть.

Якщо перекласти з корейської через Google Translate, то отримаємо такий заголовок:

“Приблизно 1,4 мільйона молодих студентів по всій країні подають петиції про вступ до Народної армії або звільнення з військової служби”.

Знову ж таки — про мобілізацію не йдеться.

Хтось скаже — труднощі перекладу. Гаразд, є офіційна російськомовна версія аґенції. І там у заголовку теж про інше:

“У загальнодержавному мірилі понад 1.4 млн. молодих людей виявили бажання вступити та повернутися до Народної Армії” (тут і далі переклад з рос. — ПТБН).

У самому тексті заяви трішки деталізували інформацію:

“За зведеними даними, за два дні, 14 та 15 жовтня, у загальнодержавному мірилі понад 1,4 млн. керівних працівників Спілки молоді та молодих людей виявили палке бажання вступити та повернутися до Народної Армії.”

Як бачите, заголовки український видань в абсолютній більшості — некоректні, оскільки про проведену мобілізацію не йдеться. Погодьтеся, що “виявили бажання піти добровольцями” — це дещо інше.

Навіть з точки зору логіки повідомлення про те, що за такий короткий строк “північнокорейську армію поповнили 1,4 мільйона осіб” видається сумнівним. Згадаймо, як така ж авторитарна росія ледве впоралася з мобілізацією 300 тисяч громадян.

Крім того, в Північній Кореї не вперше роблять такі заяви. Торік державні ЗМІ повідомляли, що 800 тисяч її громадян добровільно приєдналися до армії для боротьби проти Сполучених Штатів.

Також у 2017 році писали, що майже 3,5 мільйонів робітників, членів партії та солдатів добровільно зголосилися служити.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень Північна Корея має 1,28 мільйона активних солдатів і близько 600 000 резервістів, а також 5,7 мільйонів резервістів Робітничо-селянської Червоної гвардії серед багатьох неозброєних підрозділів.

Цікавий факт:

Під заявою північнокорейської аґенції стоїть примітка: “(주체113.10.16.)”, що в перекладі означає “(Чучхе 113.10.16.)”. Чучхе тут — це літочислення від дня народження Кім Ір Сена. Зараз іде 113-й рік.

Корейці зробили ту ж помилку, що й перші християни, які не знали цифри нуль. Корейці вважають, що Кім Ір Сен народився в першому році своєї ери (хоча мало би бути в нульовому), тому ера Чучхе на рік випереджає вік “великого вождя” small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01