ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Олімпійський скандал: перфоманс за мотивами картини «Таємна Вечеря» та глузування з релігії?

На церемонії відкриття Олімпійських ігор розгорівся скандал через перформанс, який викликав у глядачів асоціації із картиною "Таємна вечеря". Зокрема, багато хто сприйняв це як висміювання з християнства. Сьогодні намагаємось з'ясувати, де ж правда в цій історії.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Не встигли Олімпійські ігри розпочатись, а вже розгорівся шкандаль світового мірила. Річ у тім, що на церемонії відкриття організатори показали перформанс, який, як повідомили світові медії, поставлений за мотивами роботи Леонардо да Вінчі “Таємна вечеря”.

Серед учасників постанови були трансвестити та трансгендери в яскравих костюмах. Це викликало бурю емоцій у глядачів; у перформансі побачили й антихристиянський посил, і висміювання.

 “Це було вкрай нешанобливо стосовно християн”, — написав Ілон Маск.

 Католицька церква у Франції також засудила церемонію, яка “містила сцени глузування з християнства”.

У підсумку організаторам довелося публічно вибачатися.

Але чи дійсно перформанс поставлений за мотивами роботи Леонардо да Вінчі “Таємна вечеря”? Чи дійсно на церемонії показали пародію на Ісуса та його 12 апостолів у вечір перед розп'яттям?

За словами художнього керівника церемонії Томаса Джоллі, сцена НЕ була натхненна “Таємною вечерею”, а зображала язичницьке свято, пов'язане з богами Олімпу.

“Ви не знайдете в моїх роботах бажання очорнити когось чи щось” — сказав Джоллі. Олімпійські ігри та боги Олімпу, погодьтеся, що звучить логічно.

Мотив “Таємної вечері” дуже відомий, тому не дивно, що глядачі відкриття Олімпіади відразу почали вбачати його у постановці. Однак, о́браз для перформансу взятий з картини художника Яна ван Бейлерта під назвою “Бенкет богів”, на якій показано язичницьких богів, що зібралися на горі Олімп.

Картина “Бенкет богів”

Картина нині зберігається у французькому місті Діжон.

“Бенкет богів” написана пізніше “Таємної вечері” і, ймовірно, Ян ван Бейлерт надихався картиною Леонардо да Вінчі.

Якщо придивитися до деталей перформансу, то можна побачити схожість саме з картиною “Бенкет богів”, а не “Таємна вечеря”: кількість учасників та 7-променева корона (сонячний німб).

 
Порівняння картинки з перформансу до оригінальної картини "Бенкет богів"
 

Також у постановці можна побачити людину синього кольору, що являє собою інтерпретацію бога виноробства та родючости Діоніса.

“Інтерпретація грецького бога Діоніса дає нам зрозуміти абсурдність насильства між людьми”, — написали на офіційній сторінці Олімпійських ігор.

Зрозуміло, що картина “Таємна вечеря” впізнаваніша, ніж “Бенкет богів”, однак, судячи з контексту події, елементів перформансу та заяв організаторів, саме мотив “Бенкету богів” був показаний на відкритті Олімпіади small logo

Підготував Дмитро Філіпчук.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Дмитро Філіпчук
Дмитро Філіпчук
автор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01