ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Про збір коштів для військових, чесність якого варто брати під великий сумнів

Збирачі коштів на потреби ЗСУ повинні вкрай відповідально ставитися до своєї роботи, аби в людей навіть не виникало думки, що це можуть бути шахраї. Сьогодні ви дізнаєтесь, з якою метою ми порушуємо питання чесних зборів та чому це так важливо.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Збір коштів, від якого варто тримати подалі свої гроші.
Навіть якщо виявиться, що зібрану суму передадуть за призначенням, це не виправдовує збирачів. Не лише благодійники мусять бути обачними, щоб не пошитися в дурні. Збирачі також повинні відповідально ставитися до своєї роботи, щоб у їх доброчесності не було навіть сумнівів.
 
 Про що йдеться
Підприємниця, наставниця та ч̶а̶керівниця Благодійного фонду “Іґґдрасілль імені Олексія Жигіра” Олена Жигір. На своїй сторінці у Facebook вона опублікувала допис з обставинами загибелі військовослужбовця та поета Максима Кривцова (позивний “Далі”). Під постом додала реквізити свого фонду, який збирає гроші на допомогу військовим.
Виявилося, що обставини смерті, які вона описала — вигадані. Через це жінку звинуватили в шахрайстві. Сама Олена Жигір каже, що історію побачила в Тік-Тоці, вона її розчулила, а що стосується зборів, то, за її словами, в неї є всі звіти.
 
 Розберімо цю історію докладно
Поет та автор збірки «Вірші з бійниці» 33-річний Максим Кривцов загинув сьомого січня. Про смерть письменника повідомила його мати — Надія Кривцова. Обставин смерті в дописі не було.
Восьмого січня на своїй сторінці у Facebook Олена Жигір пише допис про Максима Кривцова (дивись текст на скриншоті нижче).
 
 
Мовляв, після бою Кривцова контузило, він блукав позиціями, натрапив на окупантів і зрештою потрапив у полон, куди до нього й прийшов кіт. А за кілька годин українські військові відбили позиції, де знайшли розстріляних Кривцова та кота.
Під дописом з цією історією Олена Жигір додала посилання на монобанку, на яку вже зібрала 48 тисяч гривень. Варто зазначити, що монобанка особиста, а НЕ рахунок благодійного фонду.
 
 
За кілька годин після публікації побратим Кривцова Дмитро Вербич публікує допис, у якому спростовує інформацію, викладену в дописі Жигір.
 
 
Допис Вербича поширила мати загиблого — Надія Кривцова, а також сотні користувачів Facebook.
Олену Жигір у коментарях масово називають “шахрайкою”. Користувачі почали скаржитися на неї у “Монобанк” та поліцію.
 “По той бік новин” зв’язався з Оленою Жигір.
Вона розповіла, що зараз немає стабільного інтернету та не може відповісти на звинувачення на своїй сторінці.
Щодо допису про Максима Кривцова, то історію вона нібито побачила у Тік-Тоці.
 «Я цю історію побачила в Тік-Тоці у військових. Вона мене зачепила. Я знаю, що зараз щось несеться, але в мене зараз немає зв’язку, щоб розібратись», - зазначила Жигір.
Щодо звинувачень у шахрайстві, вона сказала наступне:
 «Я ж не на його родину збираю гроші. Я в цілому збираю гроші. В мене є звітності, “Монобанк” мене вже тричі перевіряв”, - зазначила Жигір.
На інстаграм-сторінці благодійного фонду “Іґґдрасілль імені Олексія Жигір” є публікації з обладнанням, яке фонд передав військовим.
Що стосується допису, то у Тік-Тоці нам не вдалося знайти відео з історією, яку розказала Олена. Але при цьому є відео, в яких повідомляється, що Кривцов та його кіт загинули внаслідок артобстрілу біля села Іванівка після прямого влучання снаряда в бліндаж.
Але в цілому контент у соціальних мережах та, зокрема, у Тік-Тоці треба перевіряти.
Фейкові історії та фотографії нерідко використовують шахраї для збору грошей. Крім того, Тік-Ток активно використовують також російські пропагандисти.
 
Збір коштів Оленою Жигір викликає багато питань: яка конкретна мета збору грошей? Чому на власну картку? І це при тому, що є благодійний фонд, яким вона керує  small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01