ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Валер'яна від monobank: чи дійсно напій має заспокійливу дію?

Monobank разом з компанією "Живчик" просувають напій власного виробництва з екстрактом валер'яни. Він нібито має надавати якийсь спокій. Але ми наголошуємо, що фраза у рекламі напою про "330 мілілітрів спокою" є звичайним маркетинговим ходом. Експерти також додають, що екстракт валер'яни насправді не має заспокійливої дії.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Живчик і monobank випустили напій з екстрактом валер'яни. Нещодавно про таку колаборацію двох компаній повідомили на офіційній сторінці банку в Facebook.

Напій має смак яблука та валер’янки й продається в бляшанках.


 “330 мілілітрів спокою”, – пишуть monoбанківці.

Ймовірно, це натяк на нібито заспокійливу властивість цієї рослини, яку багато хто з нас їй приписує. Воно й не дивно, адже “валер’янка” продається ледве не в кожній аптеці — хоч у краплях, хоч у піґулках.

Якщо monoбанківці лише натякають, то деякі журналісти вже охрестили цей напій заспокійливим.

Утім, екстракт валер’яни не має заспокійливої дії, її компоненти лише імітують заспокоєння.

“Екстракти валеріани містять понад сто активних компонентів, в тому числі фенобарбітал, компонент ніби-то седативний і спазмолітичний, та при цьому заборонений в низці країн через токсичність і взаємодію з іншими ліками", – коментувала дію цих препаратів Уляна Супрун.

У 2017 році Американська академія медицини сну у своїх клінічних настановах не рекомендувала лікарям призначати валер’яну при порушеннях сну.

Новостворений напій напевно комусь смакуватиме, ймовірно, при його виготовленні використовують ароматизатори, які надають смак яблука й валер’яни. Проте речовина, яка могла б мати певну дію на організм, навряд чи буде в достатній для цього кількості.

Це просто ароматизований напій, близький за духом до всіх інших безалкоголок. Якщо вам подобається, можете купувати, але не очікуйте від нього заспокійливого ефекту, на який натякають в рекламі.

Якщо ви відчуваєте порушення сну та тривожність, найкраще зверніться до лікаря small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01