ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як "хороший" рускій перевіряє інформацію ДЛЯ і ПРО українців

Якщо ви вірите в “хорошіх рускіх”, тоді цей текст не для вас. Повертайтеся до своїх звичних справ, нічого надзвичайного та обурливого ми вам не розкажемо. Для всіх інших, хто сприймає це словосполучення як оксюморон, буде цікаво
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Уявіть, що одного дня вам приходить сповіщення від служби підтримки Facebook про те, що в поширеному вами дописі є недостовірна інформація. «Незалежні експерти з перевірки фактів проаналізували поширену вами світлину та дійшли висновку, що вона частково неправдива», — йдеться в повідомленні.
 
Ви переходите за доданим посиланням і з’ясовуєте, що під загадковим словосполученням «незалежні експерти» ховається… росіянин. Достеменно невідомо, чи на його вердикт покликається уповноважена особа, чи це зробив бот, який автоматично розпізнав уже промарковану ним світлину. Але суть лишається та ж — ваш допис обмежили на підставі перевірки громадянина країни-агресора.
 
Так сталося й з нами, щоправда не від сторінки, а від особистого облікового запису. Пам’ятаєте історію з двома українками, яких нібито побив росіянин за те, що вони слухали українську музику? Про це тоді повідомив очільник Союзу українців Франції Володимир Когутяк, допис якого ми приватно поширили. 
 
Пізніше виявилося, що нападник — українець. Про це повідомив прокурор Ніцци Xavier Bonhomme. Якщо вірити журналістам видання Nice-Matin, непорозуміння виникло через те, що і жінки, і чоловік розмовляли російською мовою. 
 
На підставі публікацій Nice-Matin російський, вибачте на слові, фактчекер Ілья Бєр написав спростування про цей інцидент. Тепер до кожного допису з цими фотографіями ліплять “примітку” з посиланням на російськомовний текст Бєра на delfi (новинарне видання кріїн Балтії).  З огляду на тему, очевидно, що йдеться саме про українську авдиторію.
І це при тому, що українські медіа також писали роз’яснення на цю тему. При чому на кілька днів раніше за Бєра. Наприклад, та ж BBC Україна. Розуміємо, що Facebook надає перевагу організаціям, які профілюються саме на фактчекінгу, але ж і в Україні є свої проєкти з перевірки інформації. З деякими з них соцмережа вже співпрацює. З деякими, як от По той бік новин, поки що ні. 
 
То хто ж такий цей громадянин країни-агресора, який перевіряє ДЛЯ і ПРО українців інформацію? Це, вибачте на слові, журналіст, який співпрацює з пропагандистськими медіа. Сам у минулому працював оглядачем «РІА Новасті» та на кількох українофобських каналах.
Можливо, сам він і не пише пропаганду, але не соромиться «подавати патрони». Адже погодьтеся, щоб згодувати народу недолугу брехню, треба її чимось здобрити. От він і виробляє для цього відповідний контент. 
 
Крім того, Бєр із 2017 року обраний депутатом району Преображенське міста Маскви від партії «Яблака». Гадаємо, не треба пояснювати, що в росії немає опозиційних партій. Все це ручні політики, яким дозволяють казати тільки, те, що вигідно владі. 
 
У самого Ільі не вистачило почуття такту для самовідведення (як це роблять, наприклад, коли виникає конфлікт інтересів). Аби він був, як дехто скаже, «харошим», він би зрозумів, що не йому слід писати на цю тему. На “болотах” вистачає брехні — хай там би і борсався
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01