ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як проєкт "SPRAVDI" спростував фейк від нумерологів та водночас легалізував псевдонауку

Проєкт "SPRAVDI" спростував черговий фейк про "нумерологічне" визначення дати закінчення війни, проте водночас ненавмисно створив ілюзію існування "професійної" нумерології. Насправді ж це ніщо інше як псевдонаука, що не має нічого спільного з дослідженням об'єктивної реальності.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

На телеграм каналі “SPRAVDI” опублікували спростування про те, що нумерологи нібито визначили дату капітуляції України. І все б нічого, але автори при цьому примудрилися ту ж нумерологію легалізувати.

Про що йдеться?
Уже кілька місяців у мережі шириться світлина клаптика паперу, на якому зроблені “розрахунки” закінчення російсько-української війни. Дата закінчення нібито випливає в результаті плюсування дат початку Першої та Другої світових воєн. Абсурдність таких маніпуляцій числами очевидна і ми на цьому зупинятися не будемо.
 
 

Проблема

Важливо те, що в дописі “SPRAVDI” наводять слова, як пишуть автори публікації, “професійної нумерологині Людмили Владики”, яка нібито помітила неточність у розрахунках. І от тут з’являється проблема.

Акцент на “професійності” нумерологині і її “експертний коментар”, створюють враження, що існують професійні та непрофесійні представники цієї псевдонауки.

Роз’яснення

Усі ці нумерологи, астрологи, екстрасенси, провидці, цілителі, віщунки — одного поля ягоди. Всі вони займаються псевдонауковою діяльністю та вводять в оману людей.

І поготів не існує професійних, справжніх чи з неба посланих осіб. Коли фактчекери дають слово одним нумерологиням, щоб спростувати інших, у читача може скластися враження, що десь дійсно існують професійні чи справжні нумерологи, а не якісь шахраї.

На жаль, усе це в майбутньому відображається на кількості людей, які вірять у таку псевдонаукову діяльність та звертаються до її представників у пошуках відповідей на свої запитання та марно витрачають гроші, час та надію.

SPRAVDI?

Ба більше, у дописі “SPRAVDI” вказано посилання на відео ютуб-каналу “Сніданок з 1+1”, у якому нумерологиня Людмила Владика “розвінчала” непрофесійних нумерологів. 1+1 взагалі славиться своїми сюжетами, які, м’яко кажучи, допомагають здобути популярність різного роду шахраям. Якщо читач “SPRAVDI” відкриє відео, то на нього, і це не дивно, хлине добряча порція маячні.

Наприклад, у відео розповідають, що числа точно не брешуть, бо у цьому переконав сам Піфагор, або ж кажуть, що цифра 5 може бути пов’язана з матерією, багатством та конфліктністю — дурня та й годі!

“Передбачення” майбутнього

І, звичайно ж, професійна нумерологиня Людмила Владика сказала декілька слів про закінчення війни:

“Ми можемо, звісно, прораховувати численні дати, і енергії такі можуть бути хоч десятки разів на рік. Однак, завершення війни залежить не лише від нумерології та дат — є певні астрологічні процеси. Якщо вже бути відвертою, то, на жаль, цього року ми не можемо ні по астрологічних, ні по нумерологічних процесах розраховувати на завершення війни”.
Нагадаємо, що проєкт “SPRAVDI” створений при Міністерстві культури та інформаційної політики України як один із механізмів протидії дезінформації спільними зусиллями держави та громадянського суспільства small logo

Підготував Дмитро Філіпчук.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Дмитро Філіпчук
Дмитро Філіпчук
автор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01