ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як українці співчувають окупанту: маніпулятивний пост в Facebook

В соцмережах поширюється світлина, що стала вірусною завдяки російській пропаганді. Фото завантажила у себе ФБ сторінка “Уютно і тєпло,” яка розміщує контент з ностальгією за “совком”, а під самим фото можна знайти численні коментарі співчуття від українців. Але чи дійсно це саме ті люди, яким нам варто співчувати? Розбираємось в цій історії сьогодні.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Знайомтеся: на фото російський окупант Дмітрій Матвійенка разом із мешканкою Ніжнєва Новґарада, російською поліціянткою Алєксандрай Макаравай.

Ми це з'ясували буквально за пару секунд, тицьнувши на світлину — гугл одразу перенаправив нас на російські пропагандистські сайти:

“Нижегородка Александра Макарова вышла замуж за бойца ДНР”“Боец СВО встретил свою любовь после тяжелого ранения”“«Всю жизнь его ждала». Нижегородская писательница вышла замуж за военнослужащего ДНР”.

 
 

Але навіть ці дії будуть зайвими, якщо просто заглянути на сторінку, допис якої масово коментують і лайкають українці. Обліковий запис "Уютно і тєпло" за всіма ознаками є російським, контент — вінегрет тужливих історій “селебрітіз” упереміш із ностальгією за “совком”.

Проте все це жодним чином не завадило жалісливим українцям співчувати й дякувати російському вбивцеві на світлині (дивіться скрин вище):

"Бажаю Вам щостя, Миру, Достатку на довгі роки"

"Дуже гарна пара !!! Шастя Вам дорогенькі !!!"

“Всіх благ Вам в житті”

Це лише приклад, таких коментарів десятки (орфографію зберігаємо). Короткий аналіз обліковок більшости співчувальників свідчить про те, що це доволі таки недалекі люди, сторінки яких або закриті, або переповнені усілякою безрозбірливою маячнею, переважно репостами. Хоча, нагадуємо, навіть хороша освіта не гарантує наявність критичного мислення.

Абсурд ситуації посилює ще той факт, що це трапляється вже не вперше. У жовтні минулого року українські сторінки-сміттярки в фейсбуці так само активно поширювали цю саму світлину з дещо схожим підписом:

“Сьогодні ми одружилися…просимо вас привітати нас і побажати нам щастя”.

Допис прокоментували понад 1300 разів, перепостили ще близько тисячі.

Ба більше — наприкінці 2022 року у фейсбук-спільноті "Від Тарнополя до Тернополя" російського бойовика привітали з весіллям.

На російських сайтах-сміттярках пишуть, що Дмітрій Матвійенка народився і виріс у Донецьку. З 2018 року брав участь у бойових діях проти України, а в березні 2022 року підірвався на міні.

Тобто коректно його називати таки колаборантом. Але для зручності ми кажемо, що це російський окупант. До того ж він, напевно, вже давно добровільно отримав російське громадянство.

Такі випадки непоодинокі. Як писали в РБК-Україна, подібні фото публікують у таких спільнотах щодня, навіть по 2-3-5 за день. І що найстрашніше — українці масово підписуються на ці сторінки, лайкають ці дописи та перепощують.

Нинішній випадок від минулих відрізняється тим, що тоді хоча б намагалися видати російського окупанта за українця. Цього разу українці самостійно пошили себе в дурні — підписалися на російський обліковий запис і завзято коментують усе, що погано лежить small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01