ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Запиленість повітря в Україні: чому це не пилова буря, як пишуть ЗМІ?

Сьогодні вирішили проаналізувати поширені заголовки про пилові бурі в Україні, та чи відповідають вони реальним погодним умовам. У матеріалі наводимо роз'яснення фахівців, які стверджують, що Україна лише відчуває наслідки пилової бурі, а не саму бурю.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Що це? Пилова буря, імла чи запиленість повітря? Це не спростування, а намагання розібратися в ситуації.

Не кажи гоп. Авжеж, “пилова буря” привертає значно більшу увагу, ніж якась “підвищена концентрація пилу” чи “суцільне помутніння повітря”. Тому й рясніють стрічки новин заголовками:

“На Київ насувається пилова буря з Каспію”, — ТСН.

“Пилова буря і дим з Росії накривають Україну», — BBC News Україна.

“Стало відомо, як довго триватиме пилова буря”, — Korrespondent.

“Чому Україну накрила пилова буря та коли ситуація покращиться”, — РБК-Україна.

та інші…

 

Хоча насправді в жодному офіційному джерелі інформації не зустрічається таке визначення, як “пилова буря” на позначення того, що зараз відбувається з погодою в Україні.
 
Як натомість цю ситуацію називають фахівці?

Український гідрометеорологічний центр:

“У Каспійській низовині станом на ранок сьогодні (30 вересня) спостерігається пилова буря і високе запилення повітря. Оскільки вітер зараз переносить повітря з того регіону, тобто з південного сходу, то піднятий в Каспії пил у вигляді найдрібніших його частин переноситься в Україну у верхніх шарах атмосфери”.

Тобто пиловою бурею називають ситуацію, що склалася на так званій росії. В Україні ми відчуваємо лише її наслідки.

Начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань:

“ІМЛА – суцільне помутніння повітря, обумовлене наявністю в ньому завислих частинок пилу, промислового диму або диму іншого походження. Під час імли віддалені предмети часто набувають сіруватого відтінку, а сонце, особливо якщо воно перебуває низько над горизонтом — червоно-жовтого”.
Як і Укргідрометцентр, Постригань згадує пилову бурю лише в контексті причини “імли”:
“Чому так відбувалося? Близькість антициклону з центром над Північно-західним Казахстаном та циклонічної депресії над Чорним морем зумовило значний горизонтальний баричний градієнт, що викликало посилення південно-схіного вітру. В результаті піднялися сильні пилові бурі та пісок з Прикаспію став поширюватися на значні території, місцями знижуючи видимість до 1-2 км”, — пояснює фахівець.
Про те, що між запиленістю повітря та пиловою бурею є різниця, свідчить і той факт, що на початку квітня цього року Укргідрометцентр уже спростовував схожі заголовки в медіях:
“Запиленість повітря пустельним пилом — це НЕ пилова буря.
Для пилової бурі швидкість вітру має бути вищою за 12 м/с, а тривати це має 3 години й більше”.

Чи відповідає наразі погода цим критеріям — невідомо. Сьогодні швидкість вітру 7-12 м/с. Чи дув вітер протягом трьох годин на максималці, на сайті не уточнюють. 

Але ви можете порівняти те, що бачите надворі в Україні, з тим, що відбувається на так званій росії, де пилова буря точно є. Різниця суттєва. Оскільки сайт російський, будьте обережні!

Поки одні беруть через край перебільшеннями на словах, інші ілюструють свої тексти про Україну світлинами пилових бурь, які не мають жодного відношення до нашої країни. Серед таких видань, наприклад, Місто та Інформатор Дніпро.

Тим часом видання Telegraf пише: “пилу настільки багато, що він підіймається в повітря і буквально закриває небо і сонце”. Далі наводять дійсно вражаючі світлини. При цьому посилаються на Реальну газету. Проте на сайті цієї газети чітко сказано, що це не пил, а дим small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01