ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чому благодійну ініціативу "Таємний Санта" варто уникати

Ми не можемо стовідсотково стверджувати, що ініціатива «Таємний Миколай» шахрайська. Можливо, її автори ставили перед собою шляхетну мету. Втім або через наївність, або ж через злий умисел створили простір для махінацій. Тому ми радимо нашим читачам оминати цей проєкт
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Читачі попросили нас перевірити волонтерський проєкт «Таємний Миколай», який нещодавно з’явився у соцмережах. Мета проєкту – привітання з новорічними святами дітей військових ЗСУ, дітей на звільнених територіях та дітей, які втратили батьків.

З першого погляду ініціатива проста і шляхетна – створено сайт, де батьки дітей із зазначених категорій можуть самостійно їх зареєструвати, вказавши місто, ім’я, вік дитини та подарунок, який вона хоче отримати. А благодійники можуть обрати анкету і надіслати дитині подарунок, вказаний нею чи батьками на платформі.
Коли справа стосується дітей, особливо у воєнний час, люди нерідко відкидають критичне мислення. А шахраї використовують бажання допомогти у своїх схемах.
Ми не можемо стовідсотково стверджувати, що ініціатива «Таємний Миколай» шахрайська. Можливо, її автори ставили перед собою шляхетну мету. Втім або через наївність, або ж через злий умисел створили простір для махінацій. Тому ми радимо нашим читачам оминати цей проєкт.

Розповідаємо далі чому:

1) Благодійний фонд? «Волонтерську групу «Центр – Захід», яка є автором ініціативи «Таємний Миколай», створили лише місяць тому. В аналітичний системі «Youcontrol» за юридичною адресою фонду (місто Київ, вул. Січових Стрільців, будинок 21, офіс 501) зареєстровано ще …317 різного роду компаній. Тобто це так звана адреса масової реєстрації. Таке поняття не зафіксовано законодавчо, а більше є негласним і звісно факт відсутності офісу і купівля юридичної адреси не є свідченням шахрайства. Тим більше, що останні роки навіть податкова немає претензій до фірм, зареєстрованих за масовими адресами, і не проводить перевірку розташування.

Утім серйозний фонд повинен мати платформу зі зворотнім зв’язком. Тобто не лише вказувати куди скинути гроші, а й номери телефонів, які діють, фізичну/юридичну адресу, посилання на офіційні обліковки в соцмережах. На сайті «Таємний Миколай» цієї інформації немає, відсутня вона і на сторінці фонду в Фейсбуці (її до речі створили 8 грудня). Є лише електронна адреса. Знайти телефон та адресу офісу ми змогли лише через аналітичні системи Youcontrol та Opendatabot.

Крім того, на сайті повинна бути інформація про керівництво фонду, команду, фінансові звіти й офіційний розрахунковий рахунок. На «Таємному Миколаї» є лише посилання на банку «На новорічне диво» у Монобанку. Збирає гроші власниця картки Юлія Ш. Користувачка підписана як Юлія Шатіло відповідає на коментарі на сторінці фонду у Фейсбуці, втім яка її посада у фонді – не зрозуміло. Єдиного офіційного представника фонду – Володимира Квашука – можна побачити у держреєстрі, він є керівником і єдиним засновником.

2) Діти військових? Як дізнатись, що дитина, зареєстрована на сайті, справді дитина військовослужбовця чи дитина внутрішньо переміщеної особи, яка потребує допомоги? А ніяк. Недоопрацювання фонду в тому, що немає жодної можливості перевірити, що дитина з сайту справді існує. При реєстрації дитини на платформі потрібно вказати лише ПІБ та номер телефону людини, яка отримуватиме посилку. Тобто дізнатись, що ноутбук для навчання справді отримає 14-річний підліток, чий гаджет вкрали окупанти на блокпості, неможливо. Реєстрація дітей тривала до півночі 15 грудня і, схоже, дорослі могли вказати існуючу дитину і при цьому не бути її батьками чи родичами, а могли взагалі не мати дітей і все одно просити подарунок. Чому ми такі впевнені, що перевірки жодної – ми приберегли цю інформацію наостанок.

3) Персональні дані? Щоб стати «Таємним Миколаєм» потрібно обрати дитину, якій хочеш допомогти, і заповнити форму під подарунком, надіславши електронну пошту і телефон.

Ми вирішили стати «благодійниками» і виявилось їх також не перевіряють. Ми заповнили форми на кількох дітей, вказавши створену для таких випадків електронку і вигаданий номер телефону. На пошту одразу прийшли ПІБ та номер людини, яка отримуватиме посилку, вік та ім’я дитини та її побажання. Уявімо, що на сайті справді зареєструвались родичі військовослужбовців чи ВПО. Де гарантія, що ці персональні дані не потраплять не в ті руки? До прикладу, за електронною адресою буцімто благодійника може ховатися рашист, який потім буде писати чи дзвонити родичам наших військових.
Також ці дані можуть збирати шахраї. Пошта і телефон – це, звісно, не так вже й багато, але не так і мало. Тим паче якщо авторизація на пошті прив'язана до номеру телефону на передплаті, який в Україні легко можна "відновити" через сервіс-центр. Наприклад, електронної адреси, номеру телефону та відділення Нової пошти було достатньо для шахрайської схеми із п-осилками з післяплатою, яких не замовляли. Коли людина зверталась на Нову пошту для отримання посилки, виявлялось, що їй надійшов «подарунковий сертифікат», але потрібно оплатити гроші за доставку, товар, який надіслали та послугу за пересилання коштів. Оскільки вартість була до 200 гривень, то дехто погоджувався на оплату. А вмістом був пластиковий «ювелірний виріб» і сертифікат магазину, якого не існує https://bit.ly/3HIQiPf
4) Фінансові звіти? Серйозні фонди виставляють на сайті пакет документів по кожному благодійному проєкту. Поки що із прозорістю у фонду не усе гаразд. Ані на сайті, ані на сторінці фонду у Фейсбуці немає звітної інформації і відомостей, як відбуватиметься процедура звітування. Чи то фонд буде виставляти фото дітей із дарунками? Чи це буде список в Excel, де вкажуть хто що отримав? Чи взагалі нічого? Незрозумілий і процес розподілу донатів з банки «На новорічне диво». Якщо це діти з сайту, яких «не зарезервували», то що робитиме фонд, якщо коштів буде менше, чим сума бажаних дарунків? Нині на платформі зазначено, що зареєстровано 4058 дітей, з них 751 «зарезервовані» і чекають на подарунок.
Можливо, відсутність звітів пов'язана з тим, що подарунки ще не почали відправляти, але на платформі вже є відгуки, де родичі дітей дякують, наприклад, за отримані цукерки.
5) Ну і останнє, чому ми вважаємо, що проєкту не варто довіряти. На сайті зазначено, що перед тим, як анкета дитини з'являється на сайті – вона проходить модерацію. Ми вирішили перевірити як вона відбувається і зареєстрували на сайті фейкову дитину. Мамою вигаданої 6-річної дівчинки Мілани з Горішніх Плавнів ми вказали Залужну Валерію Федорівну, а для отримання посилки на «Новій пошті» – резервний мобільний номер столичної поліції. І, як бачите, наша заявка «модерацію» пройшла і з’явилася на сайті. Ми додатково перевірили і вигадані дані «мами Мілани» справді прийшли на пошту нашому фейковому благодійнику.

Наша порада – наперед дізнавайтеся, чи є можливість перевірити подальшу долю ваших пожертв і людей, яким ви їх відправляєте. А доброчинцям, які хочуть стати «Таємним Миколаєм», радимо дарувати подарунки тим, кого ви знаєте. Зараз у кожного є друзі, знайомі, колеги, які захищають нас на фронті, і в кого є діти. Також можна звернутися до волонтерів та центрів підтримки переселенців у вашому місті і вам підкажуть, кого привітати і на який вік обрати подарунок. Такі привітання будуть більш доречними, аніж відправка коштів шахраям в інтернеті, які особливо активізуються перед святами small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01