ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чому варто вживати фемінітиви: роз'яснення

Уже котрий день поспіль фейсбуком несеться гризня з приводу фемінітивів. Тригером цього став допис Катерини Зінасс, якій болить, коли її називають психологинею. «Я Психолог (!), а не "Психологиня". І вважаю подібні закінчення - сексизмом. Так само і в інших професіях : "Лікар-ка, Професор-ка, Науковиц-я, Журналіст-ка"»
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Це неправда. Усе навпаки - витіснення фемінітивів з офіційної мови нівелює активну суспільну роль жінки.

Ба більше: Зінасс саме собі суперечить, адже ще третього серпня минулого року в одному зі своїх дописів вона рясно вживала такі фемінітиви як «авторка, київська княжна, лікарка, науковиця». (дякуємо Pavlo Kulyk за знахідку).
 
 

Мовознавець Олександр Пономарів запевняв, що вживання чоловічого роду на позначення жінки суперечить морфолого-синтаксичним нормам української мови. Суфікси, за допомогою яких творяться фемінітиви (-к, -иця, -иня в українській мові та -k, -ini/-yni в польській), є історично закоріненими та продуктивними, тобто, від них утворюється значна кількість нових слів.

«Продавчиня» звучить краще, ніж «продавщиця». Порівняймо: «кравчиня» від «кравець», як «продавчиня» від «продавець». «Фотографиня» — незвично, але відповідає законам українського словотвору, і до цього слова можна звикнути», — писав Олександр Пономарів.

Фемінітиви займають нині чільне місце в словотворчих процесах української мови. Прикметно, що їх творення жвавішає в моменти суспільних рухів і радикальних перетворень. Зокрема, після Помаранчевої революції та Революції гідності спостерігаємо видимі порухи фемінізації, та після збройного нападу росії на територію України у 2014 році, анексії Криму і повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року кількість фемінітивів зросла ще більше.

Щоб задовольнити потреби у таких словах, торік ми спільно з кандидаткою філологічних наук Оленою Синчак уклали Словничок українських назв жінки у війську та як переселенок.

Будь ласка, збережіть собі у закладки і користуйтеся.

До речі, ви можете долучитися до збору нових фемінітивів у військовій сфері за ланкою. Просто внесіть у форму слово, цитату з ним та її джерело.

Також пропонуємо вашій увазі наш Посібник з протидії маніпуляціям у гендерних питаннях.

У ньому ми зібрали 30 фактчекерських текстів та 8 статей-лонгрідів , у яких долаємо упередження щодо служби жінок в армії, протидіємо фейкам і маніпуляціям, заснованим на гендерних стереотипах, виявляємо дезінформацію та шахрайські схеми, спрямовані на українок-біженок small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01