ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: українці витрачають гроші заходу на нічні вечірки

В англомовному сегменті твіттера поширюють відео з вечірок у нічних клубах Києва. І все це з претензією, мовляв, українці клянчать гроші в заходу на військову допомогу, а самі тим часом витрачають їх на гульки. 8,6 мільйонів переглядів!
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Усе це бездоказова маячня. Немає ніяких підтверджень, що гроші, які США та інші союзники надсилали Україні на військові дії, витрачалися українцями на нічне життя.

Основним ретранслятором цих наративів є обліковий запис у твіттері «Radio Genova». Лише за останні кілька днів вони запостили десятки відеонарізок із різноманітних вечірок нібито в Києві та Львові. І все це з підписом: «Будь ласка, пожертвуйте більше грошей. Вечірка має тривати!»

Спільними зусиллями твіттер-спільноти частину цих відео маркували, як такі, що відбувалися у Варшаві, іншу частину — як київські, проте у 2021 році, тобто до повномасштабного російського вторгнення.

Проте вони помилилися. Принаймні частина з опублікованих відео дійсно була знята в київському ресторані Boho. Це видно і за інтер’єром, і за написом, який з’являється в кадрі, і за російською музикою в одному з епізодів. Також про це свідчать записи, викладені на TikTok сторінці @kievnight, яка слідкує за нічним життям. Плутанина виникла через те, що заклад зі схожою назвою є і в Варшаві. 

Щодо дати зйомок можна стверджувати, що деякі з відео опубліковані нещодавно, а деякі минулого року. Але в кожному разі вже під час Великої війни. Проте, коли саме вони були зняті — нам не вдалося визначити.

За даними фактчекерів Snopes, усі ролики в відеоколажі взяті з акаунта TikTok, який публікує старі відео нічного життя Києва. Як уточнює власник обліковки, майже всі відео насправді 2021 року, зняті ще до початку Великої війни в Україні.

З цим погоджуються і деякі інші користувачі. Може й так, втім ми не бачимо в цьому особливого сенсу, оскільки на сайті закладу нічого не приховують і публікують фотографії з травневих вечірок. Ми звернулися до менеджера закладу за коментарем, проте не дочекалися відповіді.

Незалежно від того, коли були зняті та опубліковані ці ролики, очевидно, що бари, ресторани, нічні клуби, які знаходяться у відносно безпечних містах (якщо так можна сказати про місця, що перебувають під загрозою ракетного обстрілу) вже давно відновили роботу.

Авжеж, із певними обмеженнями, зокрема через комендантську годину. Це сталося ще влітку минулого року, а то й раніше. А від березня цього року це стало ще простіше, оскільки комендантську годину скоротили і тепер вона починається опівночі.

За словами голови Київської міської військової адміністрації Сергія Попка, це «має сприяти зниженню соціальної напруги, збільшенню виробництва, створенню нових робочих місць».

Як пише видання New York Times, для учасників деяких таких вечірок — це своєрідна форма протесту та психотерапія. «Ми міркували, чи варто відкласти вечірку? Вирішили: в жодному разі. Це саме те, чого хочуть росіяни», — сказав один з організаторів Дмитро Васильков.

Хай там як, немає жодних доказів, що гроші, які США та інші союзники надсилали Україні на військові дії, витрачалися українцями на нічне життя.

Економіка має працювати навіть під час війни. Кожен сам вирішує, як витрачати свої чесно зароблені гроші. В кожному разі майже кожен із нас донатить Збройним силам України скільки може і вважає за потрібне. Адже безпосередньо від цього залежить наше життя. Але ж не може людина віддавати на це всі 100% доходів. Потрібно турбуватися і про своє ментальне здоров'я, інакше швидко перегориш. І в кожного свій спосіб для цього small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01