ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: Верховна Рада хоче відключати людям мобільний зв‘язок та інтернет

Чим займаються відомі фейкомети у воєнний час? Схоже, продовжують вигадувати теорії змов, але пристосовані під сучасні реалії. Сьогодні поговоримо про нове відео Сергія Гули, яке поширюють у мережі. У ньому «відомий адвокат» стверджує, що Верховна Рада хоче відключати людям мобільний зв‘язок та інтернет. Автор відео посилається на законопроєкт №8185, мета якого нібито зробити щось, щоб «у якусь лиху годину (чи то нову Варфоломіївську ніч?)» українці не могли подзвонити та викликати швидку чи поліцію, зв'язатися з рідними та друзями через телефон та Viber
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Гула заявляє, що депутати вкотре замислили проти українців щось підозріле, бо «занадто часто розповідають про евакуацію, брешуть про нестачу електроенергії і лякають чим тільки можна».

Раніше «По той бік новин» неодноразово спростовував фейки та дезінформацію, яку поширював Сергій Гула. У розпал пандемії коронавірусу він створював антивакцинаторські відео про щеплення та вакцини. Також ми розповідали, за яким методом Гула та інші фейкомети створюють свої оповідки – беруть реальний факт, виривають його з контексту і дають власне трактування. Чим більше експресії проявляє автор, тим більше поширень отримує. Люди, на жаль, схильні вірити маячні, яка викликає у них сильні емоції.

Роз’яснення

7 листопада 2022 року Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроєкти № 8185 і № 8186, які пропонують внести зміни до Повітряного кодексу України та низки законів, як-то «Про державний кордон», «Про Службу безпеки», «Про Національну поліцію» тощо. Сергій Гула, як фаховий фейкомет, зосередився лише на одному пункті змін, не звернувши увагу інші. А вони всі пов’язані із застосуванням безпілотних повітряних суден у правоохоронній діяльності та протидією правопорушенням з їх використанням. Зокрема передбачено безкоштовний облік безпілотників, у разі порушень – штрафи, а окремим правоохоронцям розширили повноваження у сфері безпеки цивільної авіації. 

Через воєнний стан повітряний простір України закрито для цивільних користувачів, у тому числі і для безпілотників, оскільки їх можуть використовувати диверсійні групи, наприклад для стеження за об’єктами критичної чи військової інфраструктури. Нині запустити цивільний дрон чи квадрокоптер можна лише за погодженням СБУ.

Але на законодавчому рівні і досі цивільні безпілотники вагою до 20 кілограмів і дальністю до 10 кілометрів, висотою до 1000 метрів, часом використання до 60 хвилин, можна придбати легально і без державної реєстрації. А в мирний час такі дрони можуть виконувати польоти без отримання дозволів. Схоже, за допомогою законопроєктів № 8185 і № 8186 Кабмін вирішив врегулювати ці питання.

У законопроєкті № 8185 є пункт про зв'язок, який пропонують внести до статті 43 Закону «Про електронні комунікації». Там говориться, що під час диверсійної чи терористичної атаки безпілотниками відповідні підрозділи Міноборони, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, МВС, УДО, Державної прикордонної служби, Нацполіції можуть «глушити» мобільний зв'язок та інтернет за допомогою радіоелектронних засобів або випромінювальних спецпристроїв. Обмеження вводитимуть в окремих місцевостях і лише на час, необхідний для усунення загрози.

Отже, дійсно правоохоронці можуть «глушити» мобільний зв'язок та інтернет. Проте під час атаки дронами і не по всій країні, а лише в тій місцині, де відбувається така атака. На цьому «адвокат» не робить увагу, а акцентує лише, що Рада хоче відключити зв'язок. Крім того, Гула апелює до відключення світла та перебоїв з інтернетом, які для багатьох українців є дражливою темою. Таким чином, відео Гули – це чергова його маніпуляція small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01