ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Маніпуляції про шкоду дієвих знеболювальних від блогера заради реклами БАДів

Вкиди окремих блогерів про шкоду перевірених медичних препаратів демонструють те, як деякі інстаграм-акаунти схильні до просування антинаукових поглядів. Так, блогер з ніком vasyl_lukianov, не маючи медичної освіти, рекламує альтернативні методи лікування для жінок під час ПМС.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

 

Якщо ви думали, що стереотип, що біль краще перетерпіти, ніж пити “шкідливі знеболювальні”, давно залишився в радянському минулому, то ми вас розчаруємо.

Іноді сучасні інстаграм-акаунти з рецептами чизкейків пропагують антинаукову маячню.
І головне — очевидно з метою прорекламувати ті чи інші харчові добавки.

 От і блогер з ніком vasyl_lukianov, не гінеколог і не людина, в якої з великою ймовірністю не має менструацій та передменструального синдрому, розповідає жінкам, що дієві знеболювальні — шкідливі. Він лякає, що парацетамол може призвести до ураження печінки, тому краще звернутися до альтернативних “природних” методів.

 
 

Що ж він пропонує?

  •  Магній (400-800 мг)
  • Мелісу
  • БАД з Босвелією (рід дерев із ряду сапендальних, відомі своєю запашною смолою)
  • Чай з м'ятою, ромашкою, фенхелем тощо.

 Ці методи не дієві, особливо, якщо ми кажемо про сильні болі при місячних чи дуже інтенсивні прояви ПМС.

А от залякування людей дієвими та доволі безпечними знеболювальними означає шкодити.

Тому що сильний біль при менструаціях вимагає доказових методів, а не чаю з ромашкою (який, до того ж ще може викликати алергію).

 Такі відео, зроблені чоловіком без медичної освіти, шкідливі та знецінюють те, наскільки важкими можуть бути прояви менструацій у жінок.

 Але про все по черзі.

Як пояснює гінекологиня Олена Павлова, передменструальний синдром та дисменорея — больовий синдром різного рівня інтенсивності при менструаціях — це різні речі.

 ПМС починається за 10 днів до місячних та часто має такі прояви як:

  • пригніченість настрою;
  • мігрені;
  • сонливість;
  • роздратованість тощо.

Дисменорея — це виражений біль, який часто починається в перші дні після початку менструацій. Іноді — за день до них і триває орієнтовно три дні. Він може бути помірним, коли жінці потрібен лише відпочинок, а може бути дуже вираженим, коли необхідні дієві знеболювальні.

 “Лікарі призначають знеболювальні не тому, що хочуть аби у вас були проблеми з печінкою. А тому, що це препарати, які пройшли цілу низку тривалих досліджень на дієвість та безпеку. Так, парацетамол, як і будь-які ліки чи навіть БАДи має свої протипокази. Його не можна призначати 100% населення Землі. Наприклад, людям, які вже мають порушення функції печінки та нирок, анемію, алкоголізм тощо. Але більшості жінок можна його приймати. Якщо ви в меншості – є ібупрофен. Це препарати першої лінії у всьому світі”, — каже лікарка.

Фармацевт Андрій Чимбар додає, що парацетамол є першою рекомендацією ВООЗ та багатьох національних медичних агентств як знеболювальний засіб.

А фраза про те, що він займає перше місце з препаратів, які уражають печінку, — маніпуляція статистикою.
 “Парацетамол широко використовуються вже понад 70 років. Якщо взяти усі підтверджені дані ураження печінки після його приймання, то він цілком може посідати перше місце. Але це саме за кількістю випадків», — пояснює Чимбар.
 Для розуміння цього він радить враховувати:
  •  відсутність розуміння безпечної ефективної дози на початку його масового використання;
  •  зловживання ним для купірування болю, яке є досі (перевищення разової/добової дози, тривале приймання, комбінування з іншими анальгетичними засобами);
  •  випадки приймання разом з алкоголем, який дійсно може зробити парацетамол дуже токсичним через особливості його метаболізму.
Окремої уваги заслуговує магній, який блогер радить, як знеболювальне в дозуванні 400-800 мг і чого він взагалі його згадав.
Ось, як це пояснює фармацевт:
“Часто біль під час менструації має спастичний характер, тобто виникає через патологічне скорочення м'язової тканини внутрішніх органів. Одна з біологічних ролей магнію — робота іонних каналів, які відповідають за проведення нервових імпульсів, а це скорочення та розслаблення в т.ч. і гладенької мускулатури. Але! наша добова потреба в магнії 300-400 мг”.

І додає, що при цьому, препарати магнію мають низьку біодоступність, тобто нашому організму не так просто його засвоїти. Запропоновані дози — це фактично профілактика дефіциту, адже засвоюється менше половини з тієї дози, що ми приймаємо. І якщо у когось виникла ідея “полікувати” щось магнієм, то дози повинні бути вищим.

Але призначати собі дозу будь-якого вітаміну чи мінералу категорично заборонено без консультації з лікарем!

І останнє застереження стосується фітопрепаратів.

Їхня проблема не лише в тому, що вони погано дослідженні. А й в тому, що вирахувати концентрацію діючої речовини в рослині — дуже складно.

Тому сучасна медицина і наполягає на вивчених, очищених та чітко дозованих препаратах.

Останнє, що видає в блогері медичного профана, — це те, що знеболюючий препарат “кетанов” він називає “кетанолом”.

Але навіть якщо уявити, що це обмовка, то от реклама БАДів явно не випадкова і робиться вона коштом здоров'я та якості життя підписників small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01