ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Маніпуляції з цінами на електроенергію: порівняння ситуації в Україні із країнами ЄС

У соцмережах активно поширюється таблиця з порівнянням цін на електроенергію в Україні та Європі, що викликає багато дискусій. Основні маніпуляції стосуються порівняння біржових цін на електроенергію в Європі з тарифами для населення в Україні. Зростання цін на електроенергію в нашій країні зумовлене війною, знищенням енергетичної інфраструктури та необхідністю покриття різниці між ринковою вартістю та пільговими тарифами. Проте навіть з новими тарифами, українська електроенергія залишається дешевшою, ніж у багатьох країнах ЄС.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Вартість електроенергії в Україні дорожча, ніж в Європі? Табличку з порівнянням цін останніми днями активно поширюють у соцмережах. І вони не на нашу користь.

Що це за табличка і де криється маніпуляція? Розповідаємо.

 

Підняли цю тему не на порожньому місці. З 1 червня ціни на електроенергію для населення в Україні зростуть з 2,64 гривні за кВт-год до 4,32 гривні за кВт-год.

Таблиця з’явилася на Тік-Ток каналі Сергія Войтенка, де зібрала 235 тисяч переглядів.

Автор у відео каже, що ціни на електроенергію є біржевими. І це дійсно так для європейських країн, але НЕ для України.

Це і є маніпуляція.

Також маніпулятивним є порівняння кількости реакторів АЕС БЕЗ згадки про їх відсоток у загальній генерації електроенергії.

По-перше, на сьогодні середньозважена оптова ціна електроенергії в Україні - 5,47 гривні за кВт-год. Тобто вона вища за ціну електроенергії в Україні.

У країнах Європейської Унії все навпаки. Найвищі ціни на електроенергію в ЄС у Німеччині (0,40 євро за кВт-год), а це близько 17 гривень за одну Квт-год.

У Франції з купою атомної генерації вартість електроенергії для населення становить 0,26 євро — це понад десять гривень за кВт-год. Десь у 2,5 раза більше, ніж Україні.

Щодо Польщі, де діє мораторій на підвищення цін і яка не воює з росією. В них є ліміти. Так споживачі, які витрачають до 3 тисяч кВт-год на рік платитимуть 41 гроші/кВт-год. Це дуже схожа ціна на теперішню українську.

Після перевищення цього ліміту ціна збільшиться до 70 гроші (близько семи гривень), а повна ставка за тарифом на цей рік становить майже 1,06 злотих/кВт-год (без урахування розподілу та ПДВ).

Тепер щодо України, яка має атомну генерацію. Однак ще до початку повномасштабного вторгнення, атомна генерація покривала в Україні близько 60% від потреби. Далі: Найбільша АЕС — Запорізька була окупована. Крім того, в результаті російських обстрілів Україна втратила потужності ГЕС та ТЕС. Війна та знищення генерації призвели до дефіцитів електроенергії в країні, яку Україна намагається покривати частково шляхом імпорту по європейським цінам плюс доставка.

Але й потужності імпорту обмежені.

Тож навіть нинішній тариф не покриває вартість електроенергії. Державні компанії «Енергоатом» та «Укргідроенерго» покривають різницю між ринковою вартістю та пільговим тарифом для населення. Фактично це коштує «Енергоатому» близько 100 мільярдів гривень на рік, а «Укргідроенерго» — 25 мільярдів гривень. І чим більша різниця, тим більше треба покривати. Саме для зменшення різниці та звільнення коштів на проведення ремонтних робіт і підіймають тариф small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01