ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Що спільного між кардіохірургами та компанією Apple?

Що спільного між кардіохірургами та компанією Apple? І одні, й інші мають стосунок до так званого ефекту лівої цифри. Ймовірно, ви чули про ідею, що покупці схильні сприймати ціну 99 набагато нижчою, ніж 100
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Якщо не чули, то однозначно зустрічали в супермаркетах або онлайн магазинах ціни на кшталт «4.99» чи «2499». Суть цього цінового трюку полягає в тому, що, як припускається, люди при купівлі товару в основному звертають увагу на ліві цифри, ігноруючи при цьому праві — для нас 599 здається набагато меншим числом, ніж 600, хоча різниця всього лише в одиницю. Десь там підсвідомо покупець може подумати «п’ятсот з чимось», що і сформує сприйняття ціни.

Цією маніпуляцією в своїй роботі активно користуються продавці та маркетологи. Існує думка, що ефект посилюється, якщо останні цифри (.99) друкувати дрібнішим шрифтом, акцентуючи цим увагу на перших.
 
Але чи можна якось дізнатися «величину» ефекту лівої цифри?

У цьому спробував розібратися економіст та математик Avner Strulov-Shlain. Він проаналізував [1] дані з продажу 3500 товарів (продукти харчування, ціна яких не перевищує $10) 25 національних мереж супермаркетів США з 2006 по 2019 рік. За його оцінками, різниця між $4.99 і $5.00 покупцями сприймається так, ніби ціна більша в середньому на 20 центів, тоді як різниця між $5.00 і $5.01 сприймається більшою в середньому на 0.8 цента.

У дослідженні зазначається, що підприємці інколи недооцінюють наскільки добре працює цей трюк — вони втрачають від 0.6% до 4% прибутку, якщо не враховують його за ціноутворення.

Як бачимо, ефект досить сильний. Недарма такі гіганти як Apple і Netflix вказують на своїх сайтах не округлені ціни, а з дев’ятками в кінці.

Але сила ефекту може проявлятися не лише в економіці.

У книзі «Random Acts of Medicine» [2] лікарі Anupam Jena та Christopher Worsham стверджують, що і в медичній сфері ефект лівої цифри часто дає про себе знати. Вони проаналізували дані по операціям коронарного шунтування серед літніх людей, у яких діагностували інфаркт. Дослідники припустили, що дана евристика може відіграти свою роль у роботі з пацієнтами, вік яких близький до 80 років; більшість 80-річних пацієнтів можуть вважатися менш схильними до хірургічного втручання, ніж пацієнти у віці 70 років.

Вибірка з 9500 пацієнтів показала, що якщо людина прийде до лікарні за тиждень до свого 80-річчя — скажімо, у віці 79 років і 50 тижнів — у неї більше шансів отримати операцію коронарного шунтування, ніж якби вона прийшла через 3 тижні, коли їй виповниться 80 років і один тиждень.

Пацієнти, які лікувалися протягом двох тижнів до свого 80-річчя, були прооперовані в 7% випадків, а пацієнти, які надійшли протягом двох тижнів після свого 80-річчя — в 5.3% випадків. Іншими словами, з кожних 59 пацієнтів, які звернулися за допомогою у віці близькому до 80, один не отримав операційне втручання, бо звернувся «не з тієї сторони» свого дня народження. Ймовірно, лікарі поділяли пацієнтів на таких, яким «за 70» і яким «за 80 років». Важливо зазначити, що між групами не було суттєвої різниці у рівні смертності в перший рік після звернення в лікарню.

Автори пишуть і про інші випадки з області медицини, в яких проявив себе ефект лівої цифри. Наприклад, нирки від потенційних 70-річних донорів значно частіше відхилялися (не пересаджувалися через низьку якість), ніж нирки від 69-річних пацієнтів.

У нашому Всесвіті дана евристика може проявитися будь-де: автомобіль з пробігом 99 900 кілометрів може коштувати значно дорожче, ніж аналогічний з пробігом 100 000 кілометрів, гравці рольових ігор можуть розцінити зброю з атакою 9.1 куди кращою, ніж з 8.9, а громадяни держави можуть недооцінити чи переоцінити діяльність політиків, які звітують про свою діяльність. Головне, щоб були цифри.

Можливо, знання про цю вразливість нашого сприйняття дозволить отримати більш об’єктивну картину світу і не втратити кошти. А може й ні. Не здивуємося, якщо колись у світі задля легшого розрахунку з’явиться купюра номіналом 99 small logo

 Підготував Дмитро Філіпчук.

 

Використані джерела:

https://academic.oup.com/.../article.../90/5/2612/6931812

⦁ «Random Acts of Medicine: The Hidden Forces That Sway Doctors, Impact Patients, and Shape Our Health». Розділ 8.

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01