ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як українські ЗМІ вляпалися в "джинсу" з відмивання репутації сумнівного діляги

«Анонімний ентузіаст намагається знищити чорний ринок торгівлі наркотичними речовинами в Україні». Таку новину розповсюджує низка онлайн-видань ще з лютого цього року. Також на вулицях столиці та в деяких інших містах з’явилися десятки сіті-лайтів та бордів, які рекламують ініціативу «мецената з Мексики», що обіцяє тисячі доларів за повідомлення про торгівців забороненими препаратами. Старт ініціативи анонсували на 1 травня. А ПТБН тим часом дослідив, хто стоїть за цією акцією. До чого тут джинса та МВС росії – далі по порядку
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Про що мова?

У лютому 2023 скандальний одеський блогер Стас Домбровський виклав в Youtube відео, в якому запропонував своїм підписникам ініціативу – надсилати інформацію про діяльність наркоторговців, закладників і нарколабораторій та отримувати за це гроші. Розцінки у блогера були наступними: за інформацію про закладчика або торговця обіцяють виплатити $1000, за торговця в зоні бойових дій – $3000. Кошти на винагороду надасть меценат, який на початку побажав зберегти анонімність. Стартувати акція повинна була у квітні, трохи згодом її перенесли на 1 травня. Ініціатива отримала назву «Піймай баригу – отримай кеш».

Джинса?

Новину про акцію «підхопили» такі видання як Podrobnosti, Оbozrevatel, УНІАН, Апостроф, Коментарі, Факти, Вєсті.юа тощо. На жаль, ці матеріали не було промарковано, але вони схожі на замовні. Чому? По-перше, усі містять майже ідентичний текст про старт ініціативи та посилання на ролик Домбровського.

По-друге, у лютому 2023 року Інститут масової інформації оприлюднив моніторинговий звіт за лютий 2023 року. У результаті моніторингу серед сайтів-антилідерів, що розміщують найбільшу кількість матеріалів з ознаками замовності, бачимо знайомі назви з попереднього абзацу: Оbozrevatel, УНІАН, Главком, Гордон, РБК-Україна, Інтерфакс-Україна.

У чому небезпека замовних матеріалів, ще й без маркування «на комерційній основі»? В ІМІ пояснюють – такі матеріали використовують для просування своїх товарів чи послуг (комерційна джинса), для отримання додаткових політичних дивідендів (політична джинса), а також для відбілювання своєї репутації (іміджева джинса). Але усі вони мають єдину і спільну мету – це маніпулювання суспільною думкою.

У випадку з акцією «Спіймай баригу – отримай кеш» мова йде про іміджеву джинсу, для відбілювання репутації. Чиєї? Про це трохи згодом.

Звідки ідея?

Коли мова йде про маніпуляції – найчастіше усі дороги ведуть до росії. І ініціатива «Спіймай баригу – отримай кеш» – не виняток. Про проведення акцій «Здай баригу – врятуй життя» на росії ми знайшли інформацію, датовану ще 2011 роком.

У 2018 там стартувала вже всеросійська акція, ініційована російським МВС, яка, схоже, стала щорічною. У чому суть акції? Росіянам пропонували протидіяти незаконному обігу наркотиків та дзвонити за певними телефонами з інформацією про наркоторговців та нарколабораторій. Звучить знайомо? Єдина відмінність – там не пропонували гроші від «Мексиканця».

Таємничий меценат з Мексики?

Спочатку у ролику одеського блогера говорилося, що винагороду викривачі «наркобариг» отримають від анонімного бізнесмена. Єдине, що про нього повідомляли – він з Мексики (згодом це трансформувалось у «проживає у Мексиці»).

Але через деякий час у матеріалі Уніан з’явилось ім’я «мецената» – Єгор Левченко

Інформація, яку знаходить звичайний пошук про цю людину, діаметрально протилежна. У низці не дуже відомих видань можна зустріти матеріали, що це – бізнесмен, волонтер, меценат. Ці статті з’явились майже одночасно із новиною про акцію «Здай баригу». Зокрема, у них розповідається, що Єгор Левченко (також відомий як Буркін) в Україні з’явився вже заможним підприємцем з чималими статками. В Києві він відкрив офіс, де нібито займався IT-сферою та криптовалютою, але цей «успішний бізнес» став жертвою репресій з боку правоохоронної системи. У підсумку справу нібито було закрито, а сам Левченко перебуває за кордоном (у Мексиці), звідки «бореться за ділову репутацію».

Усі ці матеріали носять ознаки замовності і, схоже, повинні відбілити ім’я Єгор Левченка (Буркіна) в Україні. Адже у мережі ми знайшли інформацію не тільки про «меценатську діяльність» Левченка. У кількох матеріалах розповідають, що Єгор Левченко (Буркін) є організатором міжнародного наркосиндикату «Хімпром», який з 2014 року займався створення єдиної логістичної мережі виробництва та збуту (шляхом так званих «закладок») наркотичних засобів та синтетичних психотропних речовин на території росії, України та інших країн колишнього СРСР. До України він нібито потрапив за допомогою російських спецслужб і керував наркосиндикатом вже звідси, доки не потрапив у поле зору СБУ у 2019 році. 

Не можемо підтвердити, наскільки правдива ця інформація, але у базі даних МВС дійсно є інформація, що Єгора Левченка (Буркіна) розшукують за поданням СБУ за ст. 255 ч.1 (Створення злочинної організації, керівництво такою організацією або її структурними частинами), ст. 209 ч.3 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, визнається вчиненою в особливо великому розмірі), ст. 307 ч.3 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів). 

Розслідування

Учора також вийшло відео видання «Гроші», де автори взялася розслідувати джерела акції “Піймай баригу”. Втім конкретики це «розслідування» не принесло. Блогер Домбровський не розкрив ім’я головного мецената, лише анонсував інтерв’ю з ним, де розкриють подробиці, «як працює схема» (слова блогера). У відео також називають ім’я Єгора Левченка, втім знову ж таки автори пропонують дочекатися інтерв’ю блогера та мецената і дізнатися, що з біографії останнього є правдою, а що – ні.

Висновок

Який висновок можна зробити з усієї цієї сумнівної історії з акцією «Здай баригу – врятуй життя»? Схоже, ця ініціатива і замовні статті є лише засобом відбілювання репутації людини з кримінальним минулим. Тому радимо довіряти лише інформації, яку публікують видання з так званого «білого списку» ЗМІ

Перевіряйте, хто є першоджерелом інформації. Не приймайте за беззаперечні факти думки експертів або «лідерів думок». І завжди піддавайте критичній оцінці усе, що ви дізналися small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01