ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Антиукраїнська провокація у Відні

Російські пропагандисти намагаються створити ілюзію, що європейські країни втомилися допомагати Україні захищатися від окупантів. Для цього невідомі провокатори розклеїли на вулицях Відня стікери, на яких зображені люди, яких нудить українськими прапорами. На думку замовників, це має змусити австрійську владу переглянути свою підтримку
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

Насправді акція спрямована на дискредитацію України і не відображає суспільні настрої в Австрії. Читайте текст до кінця — там буде міні-репортаж із місця подій;-)

Про що йдеться?

Третього липня в твіттері почали публікувати фото і відео розклеїних на вулицях Відня антиукраїнських наклейок. Зокрема такі пости були помічені в німецькомовних облікових записах, які, судячи за наповненням і частотою, ведуть професійні російські пропагандисти, націлені на західну авдиторію. При цьому вони посилаються на кремлівські сайти-сміттярки типу «Украіна.ру». Дехто навіть стверджує, що це робо́ти самого художника Бенксі.

Уся ця імітація потрібна й для того, щоб створити картинку для російських федеральних телеканалів. Так, п’ятого липня в одному з випусків новин розказали, мовляв, «у Відні на вітринах і зупинках, біля головних визначних пам’яток з’явилися наклейки, що закликають владу припинити спонсорувати Україну. Вони супроводжуються фразами — ситі по горло». Все це, за словами ведучої, демонструє «прізнакі усталасті» австрійського суспільства.

Насправді

Наклейки дійсно хтось розклеїв — про це свідчать очевидці, та й відео не має ознак монтажу. Фальшиву рекламу помітили другого липня на вітрині крамниці МСМ, на вітрині книгарні на Stephansplatz 5 та в деяких інших місцях.

У кожному разі — все це звичайнісінька ідеологічна провокація, замовлена росією. До того ж поліція розцінює її, як акт вандалізму.
Того ж дня на провокацію відреагували активісти громадської організації «Mrija», яка об’єднує українців, що проживають у Відні. Вони прибули на місце і викликали поліцію. На опублікованому ними відео можна побачити, як правоохоронці здирають наклейки.
Українці закликали власників краманиць, вітрини яких постраждали, поділитися записами з відеокамер, щоб встановити зловмисників. А також звернулися до австрійської влади з проханням захистити тисячі українських переселенців від таких «расистських малюнків». Активістам сприяло українське посольство в Австрії.
По той бік новин серед своїх читачів і читачок відшукав українку Олена Шабуніна, яка наразі перебуває у Відні. Спеціально для нас вона навідалася до книгарні на Stephansplatz 5 та до крамниці МСМ, щоб подивитися на власні очі, що там зараз. Каже, ніяких наклейок на вітринах немає.

Вона також опитала продавців навколишніх магазинів — ніхто ніколи подібних наклейок не бачив. Власник однієї з крамниць навпроти книгарні розповідає, що постійно тут або сидить, або ходить, але ще ні разу особисто не бачив негативну рекламу проти України. Повний його коментар дивіться під цим дописом small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01