ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Дезінформація: НБУ наказав звітувати про кожен платіж

Низка видань поширили неправдиву інформацію, мовляв, НБУ наказав банкам звітувати про всі карткові платежі українців незалежно від суми. «Тепер щопонеділка до 16:00 кожен банк повинен подавати свій відповідний звіт НБУ», — йдеться в новинах. Це маніпуляція
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ

«Наказ» не стосується кожного без винятку. Йдеться лише про платежі, які отримують юридичні особи від фізичних осіб.

У новинах цитують лист Нацбанку №25-0005/38228 від першого червня. Проте якщо промоніторити всі публікації, ми побачимо, що вперше фейк запустив підсанкційний (про)російський ресурс «Страна.юа» з провокаційно недостовірною інтерпретацією цього листа.

Насправді таку інформацію Нацбанк отримує постійно з грудня минулого року. У своєму листі він лише нагадує, що це необхідно робити своєчасно і коректно.

Чутки набули такого поширення, що НБУ був змушений офіційно спростовувати їх: «інформація про те, що Національний банк України збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб, не відповідає дійсності», — сказано на верифікованій фейсбук-сторінці Нацбанку.

Укорінення фейку

Більшість сайтів-сміттярок “чесно” цитують "Страну". Аби так і лишалося — уже на цьому етапі фейк би заглох, оскільки більшість людей знають про репутацію цього видання.

Проте деякі сайти вирішили зробити свою новину “ексклюзивною”. Тому за джерело вказують лише лист НБУ. Проте його недостовірна інтерпретація лишилася від «Страни». Ну а вже далі ці публікації підхопили й деякі доброчесні, проте неуважні редактори small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01