ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк про те, як в Україні примусово мобілізують 80 відсотків чоловіків

“В Україні мобілізують всіх чоловіків” - російська пропаганда повернулася до страшилок та маніпуляцій на цю тему.
МАНІПУЛЯЦІЇ
МАНІПУЛЯЦІЇ



🚫“В Україні нікого не залишиться”, “війна до останнього українця”, “в Україні закінчується мобілізаційний ресурс”, “мобілізують примусово жінок” - це одні з найрозповсюдженіших маніпуляцій, які російська пропаганда використовує з першого дня повномасштабної війни.


Ворожа пропаганда працює на поширення панічних настроїв в Україні та намагається переконати якнайбільше українців, що це “не їхня війна”, що треба домовлятися, що можна і не воювати.

❌Минулого тижня українське суспільство збурила чергова російська вигадка, буцімто «в Україні мобілізують 80% чоловіків».

✅Ми з’ясували, звідки вона взялася, і що планується насправді

Минулої п’ятниці в онлайн-ЗМІ “NV” та на багатьох телеграм-каналах почали цитувати керівників обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, мовляв, станом на зараз в Україні примусово мобілізують близько 80% чоловіків, відповідно від планових завдань, які потрібні на фронті. А добровільно до військкоматів приходить лише близько 20% (половина контрактники) від плану.

Це все передруки, першоджерело цієї інформації заховалося геть в іншому місці. 27 червня цього року в онлайн-виданні Leopolis.news вийшло інтерв’ю керівника Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковника Олександра Тіщенка.

☝️Але станом на зараз слів про те, що 80% від планового завдання мобілізують примусово — в інтерв’ю Тіщенка вже немає. Лишилося тільки “добровільно до військкоматів приходить близько 20%”. І ще одна важлива деталь — ці цифри стосуються виключно Львівщини.

Тіщенко пояснює, що така ситуація склалася, бо кількість добровольців нижча, ніж була в лютому 2022 року.

👉«Добровільно до військкоматів приходить десь близько 20% (половина з яких контрактники) від планового завдання, яке ми маємо виконати. Якщо не буде цих розшуків, доправлення для уточнення даних, то мобілізація може бути під загрозою», ― пояснює Тіщенко.

📌Пояснюємо, що він мав на увазі:
✔️Ніхто не збирається зараз мобілізовувати 80% усіх громадян України, як це потрактували деякі ЗМІ. Ці відсотки стосувалися лише тих, кого в принципі збиралися мобілізувати відповідно до плану. Решта 20% — це ті, хто прийшов добровільно.

У коментарі для “NV”, речник обласного Полтавського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Роман Істомін визнає, що зараз призивають усіх придатних та обмежено придатних чоловіків. Потреби є у всіх військових спеціальностях.

Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача Збройних сил України повідомило що "під прапором" щоденної програми новин телевізійного каналу "1+1" ТСН ("Телевізійна служба новин") деякі телеграм-канали поширюють дезінформацію про проведення "повної мобілізації" в Україні, під час якої нібито планується мобілізувати 80% чоловіків.

Водночас у соцмережах ворог поширює повідомлення на кшталт такого: "Доброго дня! Завтра зранку і до вечора будуть перекриті дороги на світлофорах, буде рейд, будуть перевіряти документи поліція і військові, всім чоловікам призовного віку будуть вручатися повістки".

СтратКом ЗСУ застерігає: такі публікації та повідомлення є дезінформативними, їхня мета – дискредитувати мобілізаційні заходи в Україні та поширити паніку серед українців  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01